El programa 'Reempresa' evita el tancament de 113 negocis a les comarques gironines

Banyoles s'ha afegit a la iniciativa

El programa 'Reempresa' es va engegar per garantir la continuïtat d'aquelles empreses viables que, sigui per un motiu o altre, podien veure's abocades a la liquidació. Bé fos perquè el propietari es jubila bé fos perquè l'amo marxava a viure a un altre lloc o -fins i tot- per desavinences entre socis.

A les comarques gironines, aquesta iniciativa impulsada per la CECOT i en col·laboració amb la Diputació de Girona, va arribar l'any 2013. Des d'aleshores, s'ha anat implementant a la demarcació. En total, el Centre Reempresa de Catalunya a atès, només a les comarques gironines, més de 475 empreses cedents i 734 persones emprenedores interessades a prendre el relleu. Això ha permès 'salvar' un total de 113 empreses, que han generat una inversió induïda de més de 4,5 MEUR.

Per àmbits, aquesta xifra es tradueix en un 32% d'empreses dedicades a l'hostaleria, un 31% del sector del comerç i un 30% del sector serveis. El 7% restant s'ha centrat en empreses industrials i de la construcció, entre d'altres.

A la iniciativa s'hi han anat sumant progressivament diverses poblacions. Entre elles, Girona. Ara, l'Ajuntament de Banyoles s'hi ha adherit i posarà en marxa un punt de servei que oferirà assessorament a tota la comarca. S'ubicarà al Banyoles Espai Empresa, del barri de la Vila Olímpica.

El consistori fa temps que treballa en l'àmbit de l'emprenedoria. Des del 2009 ha hagut a obrir 280 negocis, 35 dels quals s'han concentrat en aquest darrer any. Durant el 2016, a més, han acompanyat a nou emprenedors en el traspàs del seu negoci.

Un mercat de "compravenda" d'empreses

El 'Reempresa' és un mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses de Catalunya. Es tracta d'un model d'emprenedoria i creixement empresarial segons el qual un emprenedor assumeix la gestió d'una empresa ja existent i la salva del tancament.

La iniciativa compta amb un centre que ofereix assessorament i formació a tots dos col·lectius (tant a les empreses cedents com als nous empresaris). El projecte, a més, té la col·laboració de Caixabank. L’entitat ofereix als emprenedors un equip de gestors especialitzats que els assessoren i ofereixen productes a mida de les seves necessitats.