3 anys i mig de presó pel lladre que va saquejar una autocaravana a l'Estartit

La sentència li estima una atenuant de drogoaddicció

El cas que ara l'Audiència de Girona ha sentenciat es remunta al 15 d'agost de l'any passat. L'acusat, un romanès de 26 anys, és un vell conegut de la policia. De fet, el seu historial delictiu ja acumula fins a tres condemnes per robatori. Ara, arran del saqueig de l'autocaravana, ja hi ha sumat la quarta.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ildefons Carol, conclou que Cristea va accedir a l'interior del vehicle aprofitant que la seva propietària havia marxat. L'autocaravana es trobava estacionada en un aparcament habilitat situat a la urbanització Els Griells. Per entrar-hi, el lladre multireincident va forçar una de les finestres i en va trencar el vidre.

Un cop a dins, Caius Alexandru Cristea va arreplegar diners, aparells electrònics i documentació personal de la víctima. En concret, el lladre es va endur un botí de 100 euros en efectiu, un ordinador portàtil i una tablet.

El palmell de la mà, cabdal

El dia del judici, Cristea –que ja es troba empresonat- es va acollir al seu dret a no declarar i no va respondre les preguntes del fiscal ni de la defensa. El tribunal de la Secció Tercera, però, no té cap mena de dubte que va ser ell qui va cometre el robatori. I ho fa en base a la prova dactiloscòpia, a la qual dona plena "validesa i credibilitat".

El dia del robatori, la policia va trobar una empremta del palmell de la mà de Cristea en un dels vidres de l'autocaravana. "Per la seva posició, aquesta només podria ser de la persona que hagués forçat la finestra del vehicle", diu la sentència. El tribunal recorda també que l'empremta era "recent" i hi afegeix que, el dia del judici, el lladre multireincident ni tan sols es va dignar a dona una "explicació mínimament raonable" sobre per què era allà (de fet, Cristea no va ni declarar).

La sentència també considera inversemblant que Cristea, després de forçar la finestra, hagués marxat del lloc sense robar res i un tercer aprofités "la trencadissa" per entrar a l'autocaravana. "Aquesta és un tesi de les quals la ciència forense anomena 'de laboratori', per la seva escassíssima possibilitat de respondre a la realitat, en ser del tot contrària als usos més habituals dels delinqüents contra la propietat", subratlla l'Audiència de Girona.

A interior de domicili

El tribunal condemna Caius Alexandru Cristea per un delicte de robatori a interior de domicili (perquè l'autocaravana era la residència habitual de la víctima). A l'hora de dictar sentència, l'Audiència li aplica una agreujant de multirreincidència però li estima una atenuant de drogoaddicció (perquè consumia cocaïna i opiacis).

La Secció Tercera condemna el romanès a 3 anys, 6 mesos i 1 dia de presó. En matèria de responsabilitat civil, obliga l'acusat a indemnitzar la víctima amb 646,6 euros (que sumen el valor d'allò que es va endur i el cost de la reparació de la finestra). La sentència no és ferma i en un termini de deu dies s'hi pot interposar recurs davant del TSJC.