Traslladen els serveis d'administració de la comissaria de Vistalegre al Santa Caterina

La mesura servira per esponjar les dependències actuals

Solució provisional per a la manca d'espai que pateix la seu de la Regió Policial de Girona. En espera que es construeixi el nou edifici –un projecte que, de moment, no té data- el Departament d'Interior ha esponjat la comissaria de Vistalegre de Girona traslladant els serveis d'administració de la Regió al Santa Caterina.

A la Delegació del Govern, doncs, ara hi treballa aquell personal civil (no són policies) que s'encarrega de gestionar tota la documentació i la part de recursos humans dels mossos. Entre d'altres, els permisos, les hores extres, les baixes de la plantilla i allò que fa referència al parc mòbil, el vestuari o el manteniment i neteja de les comissaries.

Però no només això. "Els serveis administratius són un suport important a la tasca policial, perquè també porten a terme la tramitació de denúncies, els requeriments judicials i tota la part d'assessoria jurídica", concreta el comissari Milan.

Reestructuració interna

El trasllat d'aquest personal ha permès guanyar 140 metres quadrats a Vistalegre. Això s'ha traduït en una reestructuració interna de l'edifici, que no només acull la seu de la Regió sinó també la de l'Àrea Bàsica Policial (ABP). "Hem recuperat espais per a les diferents unitats", indica Milan.

A més d'això, el trasllat també ha millorat l'operativa policial. Entre d'altres, els dipòsits policials han canviat de lloc i la sala de brífing, abans situada a dalt de tot de la comissaria, ara s'ha passat a la planta inferior.

"Això suposa millorar el circuit que fan els policies quan entren de servei, perquè tots els espais estan allà mateix; és a dir, es canvien al vestuari, agafen l'armament, baixen a la sala de brífing i després van a l'aparcament per agafar el cotxe patrulla", indica Milan.

El comissari explica que, gràcies als nous espais que s'han guanyat, ara es treballa "de manera més còmoda". "D'aquesta manera podem afrontar els propers anys en espera que, en algun moment, es decideixi construir la nova seu de la Regió Policial; el model de l'edifici i quan es farà, però, és una cosa que ignoro", afirma Milan, recordant que el projecte és competència del Departament.

Més Mossos d'Esquadra

Actualment, arreu de la Regió Policial de Girona, la plantilla del cos està formada per uns 1.880 Mossos d'Esquadra (comptant també el personal de serveis centrals i els agents destinats a presons). El comissari admet que la plantilla necessita noves promocions, perquè el cos "nota" tots aquests anys en què no han sortit nous efectius des de l'Escola de Policia.

"Per una banda, la mitjana d'edat creix i per l'altra, hi ha mossos que marxen perquè es jubilen, s'agafen excedències per anar a altres cossos policials o bé canvien d'activitat laboral", diu Josep Milan. "Sí que necessitem un creixement", afegeix el cap de la Regió Policial.

"Quin serà aquest augment d'efectius, però, ho ha de determinar la Prefectura, tenint en compte que aquí la plantilla actual de Mossos d'Esquadra és el 10% de la que hi ha a tot Catalunya", diu el comissari. I subratlla: "Un percentatge que també va en la línia dels fets delictius que es cometen i els serveis que portem a terme".

Manteniment a les comissaries

Pel què fa a edificis policials, el cap de la Regió es mostra satisfet que els pressupostos hagin desencallat la nova comissaria de la Jonquera (actualment, en mòduls prefabricats). Per a aquest 2017, els comptes del Govern hi destinen 1,85 MEUR.

I sobre la resta de comissaries, Josep Milan admet que n'hi ha que necessiten "manteniment", sobretot tenint en compte que algunes ja fa 20 anys que es van aixecar. "Per exemple, perquè hi ha portes que no tanquen o marquesines que s'han de reparar", indica, recordant que ja s'han fet algunes actuacions puntuals en llocs com Lloret de Mar (Selva) o a Vistalegre mateix.

Per últim, el comissari també diu que l'aparició de rates a la comissaria de l'Escala és "un fet greu" i lamenta que els efectius hi ha destinats hagin hagut de patir-les. "Des de la Regió Policial, ràpidament que detectem una problemàtica com aquesta hi estem a sobre per eradicar-la i millorar les condicions laborals a les comissaries", conclou.