Suspeses les declaracions als investigats per la mort de la nena ofegada a Ripoll

La nova data fixada serà el 14 de juny

El jutjat d'instrucció de Ripoll ha suspès les declaracions de quatre monitors i del director de la piscina de Ripoll, investigats per la mort de la nena de 4 anys ofegada a la piscina el passat 19 de maig.

El jutge ha atès la petició dels advocats que han demanat la suspensió per poder tenir accés a la instrucció. Inicialment, els mossos només havien acusat dues persones però el jutjat ha ampliat la causa fins a cinc investigats i, per tant, els lletrats volen tenir més temps per poder revisar tota la documentació. La nova data per a les declaracions serà el 14 de juny.

El jutjat considera que tant l'Ajuntament de Ripoll com l'escola Pirineus de Campdevànol (on estudiava la petita) són responsables civils.

Acusació particular

Els pares de la nena han arribat al jutjat acompanyats dels seus advocats, Carles Monguilod que representa el pare i José Maria Fuster-Fabra la mare. "Això no vol dir que hi hagi divergències, és per tenir més força perquè el que els pares volen és saber què va passar", ha detallat Monguilod.

La família de la petita considera, en aquest punt de la investigació, que "alguna cosa es va fer malament" i que hi ha una conducta "clarament negligent" per part dels responsables de vigilar la nena. "Hem d'arribar fins al final per saber si hi ha hagut algun tipus de conducta negligent, però en aquest punt nosaltres creiem que si", ha dit Monguilod.

Fuster-Fabra assegura que resulta "incomprensible" que la nena de 4 anys s'ofegués quan la supervisaven fins a quatre monitors i cinc professors. "Sembla que no es van adonar que no hi era fins que van arribar al vestuari i la nena ja portava temps a l'aigua", ha criticat el lletrat que ressalta que els pares no busquen "venjança", sinó saber exactament què va passar i per què.

Els lletrats han recordat que la instrucció judicial tot just comença i que el fet de citar com a investigades cinc persones no vol dir que acabin tots acusats. "El que compta és la decisió de la jutgessa perquè la investigació judicial no té res a veure amb la de la policia, que va decidir limitar-ho a dos", ha dit Monguilod.

Sense fer declaracions

Ni els advocats de la defensa ni els investigats han volgut fer declaracions a la sortida dels Jutjats de Ripoll. A la causa, la jutgessa també ha resolt apuntar l'Ajuntament de Ripoll (perquè la piscina és municipal) i l'escola Pirineu de Campdevànol (el col·legi on estudiava la petita) com a responsables civils. Això vol dir que podrien fer front a algun tipus d'indemnització si el cas acaba arribant a judici i hi ha sentència condemnatòria.

L'ofegament va tenir lloc cap a quarts de dotze del migdia del 19 de maig. Aleshores, a la piscina hi havia cinc professors i quatre monitors (tots, amb titulació de socorrisme). Quan ja recollien, es van adonar que la petita no era amb el grup i la van trobar surant a la piscina. Els familiars critiquen que no es van adonar de l'absència de la petita fins que van comprovar que sobrava un barnús. Tot i que es va alertar de seguida els serveis d'emergència, ja no es va poder fer res per salvar la vida de la nena.

Els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació al voltant dels fets. Es va prendre declaració tant als professors com als monitors i al responsable de la piscina. Inicialment, en qualitat de testimonis. En paral·lel, els forenses van fer l'autòpsia al cos de la petita. Els metges van certificar que la nena havia mort ofegada, perquè a dins dels seus pulmons s'hi va trobar una gran quantitat d'aigua.