Troben restes de la Girona medieval en unes obres al carrer Argenteria

Es tracta de les primeres proves físiques del mur en aquest carrer

Troballa històrica al carrer de l'Argenteria de Girona. Unes obres de rehabilitació en un edifici han servit per trobar la primera evidència física que demostra que per aquest carrer de la ciutat hi passava l'antic mur medieval de l'Areny. Ara, arqueòlegs de l'Ajuntament de Girona i del Departament de Cultura hi treballaran per poder datar amb exactitud l'època de la part de mur que ha aparegut.

La directora de l'actuació, Maribel Fuertes, explica que els treballs consistiran en excavar fins a trobar els fonaments de l'edificació. Un cop hi arribin estudiaran els diferents materials que hi trobin i podran fixar la data. "Sabem que el mur de l'Areny es va construir el 1223 però és possible que el que s'ha trobat sigui una reforma posterior", ressalta Fuertes.

L'arqueòloga diu que "és molt rellevant" que hagi aparegut en aquesta zona, ja que fins a dia d'avui no s'havia trobat cap evidència física d'aquesta construcció al carrer Argenteria. Una mica més avall, al carrer de la Barca, en canvi, sí que s'havien documentat parts d'aquest mur de contenció medieval. Els escrits que figuren a l'arxiu històric de la ciutat parlen que la construcció s'estendria fins la Plaça Catalunya.

Bon estat de conservació

Maribel Fuertes destaca que el primer estudi que han pogut fer un cop han començat a netejar el mur revela que l'estat de conservació "és bo". Tot i això, Fuertes ha ressaltat que l'estructura es va veure afectada quan es van aixecar els edificis del carrer, durant el segle XIX.

La directora de l'actuació explica que se li va fer una obertura central per poder construir els clàssics balcons que encara perduren a la llera del riu Onyar, i que les diferents parets interiors ocultaven el mur.

Tot i que se sospita que hi poden haver més parts del mur de contenció de l'Areny al llarg del carrer Argenteria, la llei preveu que només es pot actuar en cas que una rehabilitació de l'edifici posi al descobert l'obra.

Protegir el barri de les crescudes del riu

L'objectiu del mur de contenció era la de protegir el barri de l'Areny – que ocupava part del que ara és el Barri Vell – de les crescudes del riu Onyar. La primera referència és del 1223 més enllà del carrer de la Barca i el Burg de Sant Feliu.

Arran de la creixent urbanització del barri s'aixeca el mur que al 1227 arriba a l'alçada de les voltes de la Rambla. La següent referència és al 1244, quan el mur ja protegeix fins la Plaça Catalunya. En qualsevol cas, destaca el fet que no hi ha referències al carrer Argenteria, d'aquí la rellevància de la troballa.