Girona inicia les expropiacions temporals de 29 habitatges buits de bancs i promotores

La idea és disposar dels habitatges a principis del 2018

L'Ajuntament de Girona iniciarà els tràmits per expropiar temporalment 29 habitatges buits que són propietat de bancs i grans promotores immobiliàries. Ho fa emparant-se en una llei aprovada al Parlament a finals del 2016 que preveu mesures per expropiar pisos buits per causa d'interès social. Abans, però, cal esgotar la via de la negociació.
 
La idea és enviar el primer requeriment en els propers dies a una dotzena d'entitats i promotores que tenen 29 habitatges a la ciutat. El calendari preveu que, un cop fets tots els passos, l'ajuntament podrà disposar dels pisos a principis del 2018 per un termini d'entre 4 i 10 anys. La regidora de Drets Socials, Sílvia Paneque, defensa que a Girona calen més pisos i que aquesta via pot ser més efectiva i ràpida que la de les sancions als bancs. A Girona hi ha entre 20 i 30 famílies que necessiten un pis urgentment.
 
Segons dades del darrer estudi fet per l'Ajuntament de Girona, a la ciutat hi ha 269 habitatges buits en mans de bancs i grans empreses immobiliàries. L'ajuntament va provar d'aconseguir que se'n cedissin a la borsa de lloguer social a través de la imposició de sancions. Una via que no ha funcionat i que no ha ajudat, per tant, a incrementar el parc d'habitatge social. De fet, només es va aconseguir cobrar una sanció però el banc va recórrer als tribunals, que li van donar la raó i no es va poder fer efectiu el cobrament de la multa (de 100.000 euros).

Per això, ara l'ajuntament vol aconseguir disposar de més habitatges en base a una llei aprovada a finals del 2016 al Parlament. Concretament, la llei de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial. Aquesta normativa preveu que els ajuntaments puguin fer expropiacions forçoses de manera temporal. Per fer-ho, però, cal seguir uns tràmits i complir uns requisits. "Ens hem mirat molt bé la llei, estem segurs que tot el que fem és legal i tenim totes les possibilitats que tingui èxit aquesta via", ha defensat la regidora de Drets Socials, Sílvia Paneque.

La directora de l'Oficina Municipal d'Habitatge, Judit Espuche, ha detallat quins són els requisits que cal complir. Per una banda, els habitatges afectats han d'estar al registre de pisos buits que té la Generalitat i que es confecciona a través de les dades que les mateixes entitats financeres faciliten. A més, cal acreditar que hi ha una demanda real d'habitatge a la ciutat i esgotar la via de la negociació amb els grans tenidors, entre d'altres.

Un cop aplicats aquests criteris, a la ciutat hi ha 29 habitatges susceptibles de ser expropiats. La llei preveu que aquesta expropiació serà entre 4 i 10 anys i serà l'ajuntament qui haurà de pagar un preu als propietaris. El preu es fixarà en base al lloguer social. Aquests 29 habitatges estan en mans de 12 entitats bancàries i grups immobiliaris i, segons ha explicat Paneque, amb tots ells s'ha intentat negociar per tal que cedissin voluntàriament els pisos. "O bé no han volgut o bé ens han donat una resposta no satisfactòria i, per tant, anirem a aplicar la llei per aconseguir aquests habitatges", ha explicat la regidora.

Habitatges disponibles al 2018

A banda d'aquesta dotzena d'entitats, l'ajuntament està a punt de tancar un acord amb Bankia i el grup Building Center per tal de cedir pisos buits. En aquest cas, doncs, la via de la negociació ha funcionat i no s'activaran els tràmits per a l'expropiació. En total, es cediran uns 25 pisos. Paneque ha explicat que l'acord està a tocar i que seran habitatges importants per atendre les necessitats urgents.

Actualment, a la ciutat hi ha entre 20 i 30 famílies esperant un habitatge de manera urgent. A aquestes cal sumar-hi les 120 famílies més que també en necessiten tot i que no amb tanta urgència. "Són casos de persones que estan compartint casa, viuen amuntegats o reallotjats", explica la directora de l'Oficina Municipal d'Habitatge.

L'Ajuntament de Girona disposa d'un parc propi de 75 pisos de lloguer social, als que cal sumar-hi una quarantena més d'habitatges cedits per la Generalitat. "Amb aquests recursos, la primera emergència està atesa però ens calen encara molts més pisos", ha manifestat la regidora. Un cop s'iniciïn els tràmits, els càlculs de l'ajuntament és poder disposar dels 29 habitatges expropiats a principis del 2018.

Bonificacions a propietaris que vulguin llogar

L'ajuntament treballa en la redacció del Pla local d'habitatge, que es vol portar al ple de setembre. En aquest nou document, s'introduiran bonificacions i incentius per a petits propietaris que tenen habitatges buits i que no els lloguen per temor de no cobrar o que els inquilins li facin malbé el pis. Segons un estudi municipal, hi ha més de 300 pisos tancats que estan en mans de particulars.

La regidora ha avançat que estudien diferents mesures per incentivar que cedeixin aquests immobles a la borsa de lloguer que gestiona l'ajuntament. Entre d'altres, volen aplicar bonificacions en l'IBI i també arribar a acords a través dels quals el consistori garanteix al propietari no només que cobrarà cada mes sinó que el pis se li retornarà en el mateix estat de conservació que l'ha cedit. A canvi, però, el lloguer que cobrarà serà més baix que els preus del mercat lliure i se situarà a l'entorn dels 380 euros al mes.