Puigdemont apel·la a l’esforç per fer de Catalunya ''una nació lliure''

El president ha inaugurat a Besalú un monument d’homenatge a Companys

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquesta tarda que la generació actual té “el deure de dignificar la memòria de tots els avantpassats que van lluitar per una Catalunya independent”, i ha remarcat que ha arribat el moment de fer el projecte realitat. Ho ha dit a Besalú (Garrotxa), on ha inaugurat un monument d’homenatge a Lluís Companys. “Hi haurà un temps en què mirarem enrere i veurem tot el que hem hagut de fer, sovint des de dificultat i la incomprensió. I ens adonarem que els sacrificis, les incomprensions, els desaires, les negatives i els silencis hauran valgut la pena”, ha constatat el president. I ha afegit: “Haurà valgut la pena perquè col·lectivament alçarem aquest país i el situarem en el concert de les nacions lliures del món”.
 
Després de descobrir l’escultura ‘Roses blanques per a Companys’, de l’artista olotina Duaita Prats, Puigdemont ha recordat la mort de l’expresident de la Generalitat i s’ha lamentat que “en 77 anys” no s’hagi aconseguit que “cap govern espanyol assumeixi la dignitat d'anul·lar aquell judici i aquella sentència”. “A Companys l’havia escollit el poble i per això el van jutjar i el van afusellar. I nosaltres tenim el deure de dignificar, a través dels nostres actes, aquesta memòria”, ha assegurat. I ha defensat que “ho estem fent com a país”.

L’acte ha comptat amb parlaments de l’alcalde de Besalú, Lluís Guinó; de l’artista Duaita Prats; del president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i del president de la Generalitat. A continuació, les autoritats s’han desplaçat a l’edifici Cúria Reial per inaugurar l’Espai Besalú, el nou centre d’interpretació sobre la història de la vila.