Els mossos desactiven una granada de mà de la Guerra Civil trobada a Peralada

Els especialistes en explosius l'han fet explosionar en un lloc segur

Els Mossos d'Esquadra han desactivat una granada de mà de la Guerra Civil que s'ha trobat al llit d'una riera de Peralada (Alt Empordà). Els especialistes en explosius del cos, els TEDAX-NRBQ, s'han desplaçat fins a la zona on s'ha localitzat l'artefacte. Es tractava d'una granada del tipus pinya 'polaca'. Els TEDAX s'han emportat l'artefacte fins a una lloc segur, on l'han destruït. Els Mossos d'Esquadra demanen a tots aquells qui localitzin un artefacte que no el toquin i alertin de seguida la policia (perquè, tot i que han passat anys, alguns encara mantenen la càrrega i poden explotar). Durant l'any passat, els agents van desactivar 47 artefactes a les comarques gironines.
 
La troballa d'aquests artefactes (projectils, granades) és relativament freqüent a les zones boscoses de la demarcació, perquè el territori va ser escenari no només del conflicte bèl·lic, sinó també de la retirada dels republicans, que mentre marxaven a l'exili s'anaven desfent de l'armament.

La granada de la Guerra Civil localitzada avui es trobava al llit d'una riera de Peralada. Els TDAX-NRBQ han rebut l'alerta aquest matí, i diversos efectius s'han desplaçat fins al lloc per endur-se l'artefacte. Es tractava d'una granada del tipus 'polaca', que l'equip de desactivació d'explosius s'ha emportat fins a una cantera, on l'ha fet explosionar.

Durant les darreres setmanes, els TEDAX-NRBQ han desactivar diversos artefactes que han aparegut en diferents indrets de les comarques gironines. A mitjans març, un home que buscava espàrrecs va trobar un obús de 155 mil·límetres en una zona boscosa de Sant Miquel de Fluvià (Alt Empordà). I pocs dies després, un pagès que llaurava un camp a la Tallada d'Empordà (Baix Empordà) va localitzar un projectil d'artilleria d'uns 105 mil·límetres.

Aquesta primavera, a més, els especialistes en desactivació d'explosius han neutralitzat una granada de mà localitzada al voral d'una carretera de Cruïlles (Baix Empordà). També es tractava d'una granada del tipus pinya 'polaca', que es trobava al costat de la carretera GI-664. I per últim, els TEDAX també han retirat i fet esclatar un projectil d'artilleria de la Guerra Civil que unes obres en un mas de Calonge (Baix Empordà) van deixar al descobert.

Durant el 2016, els agents van desactivar 47 artefactes a les comarques gironines.