Antonio Banderas obrirà la cerimònia d'entrega dels Premis Fundació Princesa de Girona

L'acte tindrà lloc el 29 de juny a l'Auditori de Girona

L'any passat va ser el cineasta Juan Antonio Bayona. I aquest, Antonio Banderas. La FPdGi continua apostant per Hollywood i ha convidat l'actor malagueny perquè obri la cerimònia d'entrega dels seus premis anuals, que aquest any se celebrarà el 29 de juny. Ho farà compartint escenari amb el bioquímic Carlos López-Otín, en un diàleg que girarà sobre la manera com tots dos han sabut portar les seves passions al món professional.

"La nostra voluntat és apropar dues personalitats d'àmbits molt diferents, que ens parlin de la manera com han sabut gestionar el seu talent per arribar a l'èxit i a la satisfacció personal", concreta la directora de la Fundació, Mònica Margarit. Banderas, perquè després d'involucrar-se en un centenar de projectes cinematogràfics, ha posat la seva marca personal al servei de projectes socials. I López-Otín, perquè ha sabut aplicar la creativitat als processos científics per desxifrar 60 nous gens humans que intervenen en l'envelliment i el càncer.

El diàleg entre ells dos obrirà el lliurament dels guardons, que aquest 2017 donarà un protagonisme especial als talents emergents. Presidida pel rei d'Espanya, la cerimònia és l'acte central que projecta els programes que porta a terme la Fundació i distingeix la trajectòria, el talent i l'emprenedoria de quatre joves i una entitat. Uns premis dotats amb 10.000 euros que aquest any ja arriben a la vuitena edició.

Reunió amb els guardonats

Precisament, amb l'objectiu d'escalfar motors per a la gala, la FPdGi ha reunit avui a la seva seu de Girona quatre dels guardonats: l'artista plàstic cordovès Juan Zamora (Premi Arts i Lletres), l'arquitecta gaditana Míriam Reyes (Social), el biòleg valencià Damià Tormo (Empresa) i l'enginyer gallec Héctor Gómez (Recerca Científica).

La llista es completa amb l'organització britànica Teach a Man to Fish, els representants de la qual assistiran a la cerimònia del dia 29. Precisament, aquest és el primer any que aquest guardó, el d'Entitat, traspassa fronteres i es torna internacional. "Un camí que també volem obrir amb la resta de premis", concreta Margarit.

La reunió entre els guardonats que s'ha fet avui a Girona ha permès que es coneguessin entre ells i poder compartir experiències al voltant dels seus projectes personals. Tots destaquen que haver rebut un dels Premis FPdGi és "un reconeixement" a la seva tasca i al talent dels joves.

"Aporta il·lusió i energia per continuar posant molts granets de sorra i crear un món millor", concreta Reyes, que busca solucions en un camp tan complex com l'autisme a partir d'una experiència personal (perquè el seu cosí pateix la malaltia). "Espero que doni visibilitat a la nostra investigació i contribueixi a què sigui la millor possible", subratlla Gómez, que desenvolupa models matemàtics i algoritmes per predir el càncer de pròstata.

"Que existeixi aquest guardó és un respecte per al nostre treball i un recolzament per continuar essent artista", diu Zamora, que ha creat una polifonia de significats en l'àmbit artístic que no se cenyeixen a una sola cultura. "Realment, ens dona més forces per continuar fent els projectes que portem entre mans", hi afegeix Tormo, que connecta el món de la recerca (sobretot, la sanitària) amb la iniciativa empresarial.