El nou concepte de menús infantils saludables en restaurants

Una guia ofereix consells als restauradors en el marc del "Xics Gastronòmics" de Platja d'Aro

Temps enrere el fet de sortir a dinar o sopar a un restaurant era una acció que escapava de la quotidianitat, un esdeveniment especial. Avui, però, l'estil de vida ha variat i la majoria de les famílies mengen fora molt més sovint. Tanmateix, l'aire festiu no s'ha perdut i els menuts tenen per costum menjar aliments que no són gaire saludables; pizza, pasta, escalopa, pollastre, patates fregides... aquests solen ser els plats estrella.

Tots ells tenen en comú que són ràpids, fàcils de fer, barats i les criatures se'ls mengen encantats. Sense anar més lluny, un estudi recent sobre la qualitat dels menús infantils a l’estat espanyol ha constatat que un 93% no inclou mai llegums en les seves opcions, un 78% tampoc verdura i un 56% no té en consideració el peix. Davant d’aquesta monotonia i escassetat d’idees, cal doncs, repensar l’oferta per als més petits.

Això és precisament el que s'intenta aconseguir mitjançant una guia dedicada als restauradors que s'ha editat en la segona edició dels "Xics Gastronòmics" de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró (Baix Empordà) que s'està celebrant actualment i que s'allargarà fins el proper 4 de juny.

La guia, dividida en seccions, explica als restauradors què han de tenir en compte a l'hora de preparar el menú, idear el tipus d'oferta que volen oferir, com ho volen presentar als infants, de quina manera s'ha de cuinar i com servir-lo.

Malgrat es tracta d'una documentació encarada als restaurants, també resulta molt útil pels pares que, d'aquesta manera, prenen consciència que els seus fills han de tenir una alimentació equilibrada. Menjar fora no té perquè ser sinònim d'haver de demanar plats poc saludables.

Precisament, els restaurants del municipi seran els primers en donar exemple i 26 d'ells han dissenyat un menú infantil utilitzant tres possibles fórmules: la ració infantil (mitges racions d’alguns o de tots els plats de la carta), selecció del xef (adaptacions de plats existents a la carta) o menús exclusius (menús infantils amb plats innovadors).

Els establiments participants enguany són: Arnall Degustació, BB Grill, Can Cristus (Hotel Bell Repòs), Can Poldo (Hotel Costa Brava), Channel, Club Tennis d’Aro, Dgust, Don Quijote, El Caracol, El Foc, El Racó de Can Farulet, El Racó de l’Epi, Forat 19, Friends, La Dolce Vita, La Calma, La Tisana, Llevant, Magenta (Hotel Planamar), M&M, Mediterrani, Mesón El Asador, Pizzeria El Racó, Pizzeria La Riera, Sa Cova (Hotel NM Suites), Toc de Sol i Villa Elena.

D'altra banda, la fira gastronòmica està configurada per oferir una triple proposta a més de la guia que es pot aconseguir participant en la mateixa. D'una banda s'han preparat un seguit de tallers participatius a les escoles primàries -com també al PTT-PFI Guíxols-Vall d’Aro- sobre alimentació. En segon lloc s'ha organitzat una campanya gastronòmica de menús infantils a 26 restaurants del municipi i, finalment, un munt d'activitats.

Menjar, infants i salut, són paraules que no estan renyides, almenys a Platja d'Aro.