Prospera la moció de censura a Palafrugell i el republicà Josep Piferrer ja és l'alcalde

Juli Fernández assegura que és un dia "trist" però que marxa "amb el cap ben alt"

Ple extraordinari sense sorpreses a Palafrugell. La moció de censura impulsada per ERC i el PDeCAT ha rebut el suport dels onze regidors que sumen els dos grups i ha convertit el republicà Josep Piferrer en el nou alcalde pels dos anys que queden de mandat.

Durant el torn d'intervencions abans de la votació, Piferrer ha recordat que avui era "un dia històric" al municipi. Però també ha subratllat que la moció ha estat molt "premeditada" i que han decidit impulsar-la després de veure "la precarietat" en què havia quedat l'equip de govern després de la sortida dels quatre regidors del PDeCAT.

"Crítiques subjectives"

Piferrer ha volgut deixar molt clar que, en cap cas, ERC "s'ha volgut aprofitar" de la crisi de govern que es vivia des de principis d'any, i que va esclatar al març quan Gómez i tres regidors més van sortir de l'equip. Ha sostingut que les converses amb el PDeCAT es van engegar quan els demòcrates ja eren a l'oposició i li ha retret al fins ara alcalde, Juli Fernández, haver criticat "de manera subjectiva" que la majoria dels palafrugellencs no avalava la moció de censura.

"De la mateixa manera, també li podria dir que gran part del poble hi està a favor; però l'única cosa objectiva aquí és que vostès no tenen majoria per tirar endavant el municipi", ha dit Piferrer, dirigint-se a Fernández. El republicà ha assegurat que l'objectiu d'ERC i PDeCAT serà "treballar per Palafrugell" i ja ha avançat que la majoria de les polítiques que venia fent l'Ajuntament fins ara es mantindran. Això sí, hi haurà canvis en el servei d'escombraries, la cultura popular o la posició respecte al polèmic xalet del Golfet.

Per últim, Piferrer ha afirmat que el nou equip de govern s'alinearà clarament amb el procés sobiranista. "Res ens farà dubtar i cap amenaça ens farà defallir; i si cal que s'obrin col·legis per votar, ho farem", ha conclòs.

"Moció aritmètica per enderrocar-me"

El fins ara alcalde Juli Fernández (que portava sis anys al càrrec) ha aprofitat la seva intervenció per dir que afrontava la moció amb la "normalitat" de formes que el caracteritza, sense fer-ne escarafalls. Però també ha deixat clar que el d'avui és "un dia trist per a la política", perquè al seu entendre la moció de censura "només es fonamenta en l'aritmètica" amb el clar objectiu "d'enderrocar-lo".

El socialista ha retret a Piferrer i al portaveu del PDeCAT, Albert Gómez, arribar a l'alcaldia "de qualsevol manera". "En política es pot justificar tot, però no tot s'hi val", ha afirmat. Fernández s'ha estranyat, a més, que ERC i PDeCAT decidissin dur a terme una política continuista amb la que hi havia fins ara.

"La moció surt de l'interès partidista i s'ha fet amb l'únic objectiu de tenir el meu cap perquè els faig nosa", ha dit el fins ara alcalde. I hi ha afegit, en referència al PDeCAT i a ERC: "Als uns perquè estan dolguts; i als altres, perquè volen fer el pas per liderar l'Ajuntament".

Però allà on Fernández ha fet la crítica més àcida ha estat cap als demòcrates i el seu cap de llista, Albert Gómez. Els ha acusat d'actuar per "ressentiment" i, tot i que ha admès que haver comès "errors" en la crisi de govern, ha dit haver vingut a fer política per "ser valent" i marxar "amb el cap ben alt" perquè les decisions les ha pres "pel bé de Palafrugell".

Per últim, el fins ara alcalde ha dit que li hauria agradat que, a partir d'ara, més que un municipi "independentista", Palafrugell fos un poble "a favor d'un referèndum pactat i acordat". I ja ha avançat que, tot i passar a l'oposició, el 2019 es tornarà a presentar a les municipals.

"Pacte natural"

El portaveu del PDeCAT, Albert Gómez, que ara passa a ser primer tinent d'alcalde, ha centrat part del parlament a rebatre els arguments de Fernández. Al fins ara alcalde li ha retret haver "dilapidat el crèdit" que li van donar el 2015, quan van reeditar el pacte, i "haver jugat brut fent passar al davant els seus interessos personals", cosa que va dur els quatre regidors a sortir del govern al març.

"El seu objectiu era trencar el pacte i preparar el terreny per al 2019; ho ha dissimulat poc i malament, i en cap moment ens vam trobar amb voluntat de diàleg", ha dit Gómez. Per últim, el portaveu del PDeCAT ha subratllat que l'acord amb ERC és "un pacte natural", que la moció de censura s'ha fet amb voluntat "propositiva" i ha recordat que el projecte consensuat amb els republicans no abasta només els dos anys que queden de mandat, sinó també la propera legislatura.

Onze vots a favor, vuit en contra

La moció de censura que ha desbancat Juli Fernández a l'alcaldia i l'ha relegat a l'oposició ha tirat endavant amb onze vots a favor i vuit en contra. Dels 21 regidors que té el ple, en el moment de la votació a la sala n'hi havia dinou.

Per una banda, perquè la socialista Judit Zaragoza ha excusat la seva assistència. Però per l'altra, perquè el regidor no adscrit Víctor Girbal ha marxat voluntàriament, dient que no pensava prendre part "al circ muntat per ERC" i criticant el seu "oportunisme".