7 anys i mig de presó per l'home que va intentar assassinar un familiar a Amer

L'Audiència absol la dona del processat

L'Audiència de Girona ha condemnat a 7 anys i mig de presó l'home que va intentar assassinar el cosí de la seva dona a Amer (Selva) clavant-li una ganivetada al pit. Els fets van tenir lloc el maig del 2015, durant les festes del municipi. El matrimoni tenia una relació enverinada amb la família d'ella. Tant, que en un any s'havien arribat a creuar una desena de denúncies. Segons conclou la sentència, el processat, Jerónimo Martins, va atacar la víctima "de manera fulminant" i li va assestar una ganivetada al pit.

La sentència el condemna per temptativa d'assassinat, però li estima una atenuant de reparació del dany. A més l'Audiència prohibeix a Martins acostar-se al seu familiar durant deu anys i l'obliga a indemnitzar-lo amb més de 5.500 euros. Al cas també hi havia acusada la dona de Martins, que com ell s'enfrontava a 10 anys de presó, perquè les acusacions sostenien que havia ordit un pla amb el seu marit per desfer-se del cosí. A ella, la sentència l'absol perquè conclou que el matrimoni "no tenia cap pacte" previ i que la dona desconeixia les intencions de Martins.

Ampliació: El cas que ara l'Audiència ha sentenciat es remunta al 2 de maig del 2015. Aleshores ja feia temps que la mala relació del matrimoni amb la família d'ella era evident. De fet, en tan sols un any s'havien arribat a creuar fins a deu denúncies. Al darrere de l'enfrontament hi havia la disputa per la venda d'un pis, però també el caràcter agre de l'agressor (que no tenia el vistiplau seus dels pares polítics).

Aquell matí, segons recull la sentència, Jerónimo Martins Fernandes es va discutir amb el cosí de la seva dona. Durant la picabaralla, es va fer una ferida en un dit i va ser allà on ja va amenaçar per primer cop la víctima. "Si voleu sang, tindreu sang", li va dir.

A la tarda, durant les festes d'Amer, Fernandes hi va tornar. Es va trobar amb part de la seva família política i "els hi va exhibir una navalla amb to amenaçant". L'apunyalament va tenir lloc poc després, cap a les sis de la tarda. Llavors la víctima es trobava a casa seva –un habitatge del carrer Bassegoda- quan va escoltar un fort cop que venia del pati.

L'home va sortir a fora i allà va veure la seva cosina, que estava "molt nerviosa i exaltada". Quan li va anar a demanar explicacions, el processat va aparèixer de cop, se li va abraonar i li va clavar una ganivetada al pit que li va afectar part del pulmó. El cosí, subratlla la sentència, "no va poder defensar-se de l'atac perquè va ser per sorpresa".

Cap credibilitat

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Sonia Losada, no dona cap credibilitat al relat de l'acusat. Durant el judici, Fernandes va sostenir que era la víctima qui l'havia volgut atacar aquella tarda. Va dir que ell tan sols havia provat de defensar-se i que, mentre forcejaven, li va clavar accidentalment una navalla que penjava del seu joc de claus.

L'Audiència, però, rebutja aquest extrem de totes totes. "Si l'acusat hagués fet un sol moviment oscil·lant amb la navalla del joc de claus, la víctima tindria una petita incisió, i no una ferida punxant que li arribava al pulmó", indica la sala. El tribunal subratlla que la versió de Fernandes no s'aguanta, perquè no va ferir la víctima "sense pretendre-ho" sinó amb clara "intenció de matar-lo".

La dona, absolta

Tant el fiscal com l'acusació particular sol·licitaven que, apart de Fernandes, també es condemnés la seva dona. Sostenien que ella i el seu marit havien ordit un pla per acabar amb la vida del cosí, i per això reclamaven que se li imposés la mateixa pena que al processat: 10 anys de presó.

La sentència, però, discrepa d'aquesta tesi. L'Audiència de Girona conclou que la dona no va tenir res a veure amb l'atac; de fet, diu que el matrimoni "no havia arribat a cap pacte" i que ella desconeixia quines eren "les intencions criminals" del seu marit.

El tribunal sí que admet, però, que després de l'apunyalament la dona va intentar afavorir l'acusat. Primer, traient 1.000 euros del compte corrent per facilitar-li la fugida i després, autoinculpant-se davant la policia. "Però aquestes conductes estan exemptes de pena", recull la sentència.

7 anys i mig de presó

La Secció Tercera de l'Audiència de Girona condemna Fernandes a 7 anys i mig de presó per una temptativa d'assassinat. A l'hora d'imposar-li la pena, el tribunal li estima una atenuant de reparació del dany (perquè abans del judici va ingressar 1.000 euros per cobrir possibles responsabilitats).

A més de la presó, la sentència prohibeix que Fernandes s'acosti a menys de 200 metres del cosí de la seva dona durant deu any. I en matèria de responsabilitat civil, l'obliga a indemnitzar la víctima amb 5.563,26 euros.

Per últim, l'Audiència absol la dona de la temptativa d'assassinat de què se l'acusava. La sentència no es ferma i es pot interposar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem. La defensa de Fernandes ja ha anunciat que recorrerà.