Condemnat un veí de Llançà per no presentar-se a la mesa electoral

L'Audiència de Girona li imposa una multa de 1.080 euros

L'Audiència de Girona ha condemnat un veí de Llançà (Alt Empordà) que no es va presentar a la mesa electoral a les eleccions al Parlament del 27 de setembre del 2015. Estava citat com a segon vocal titular. Al judici, l'acusat va al·legar que només va arribar amb quinze minuts de retard perquè se li havia espatllat el cotxe. El tribunal ho descarta i ressalta que, si bé va fer acte de presència al col·legi electoral més tard de les vuit del matí, es va "limitar a observar la formació de la mesa i, veient que hi havia la vocal substituta, va marxar d'allà incomplint el seu deure". La fiscalia demanava 1 any de presó per un delicte electoral. L'Audiència l'ha condemnat a pagar una multa de 1.080 euros.
 
La secció quarta de l'Audiència de Girona declara provat que l'acusat, Víctor González, havia d'acudir com a segon vocal titular a una mesa per a les eleccions al Parlament de Catalunya. L'havien citat correctament al seu domicili i també l'havien advertit amb les conseqüències de no anar-hi.

En concret, tenia un termini de set dies per excusar-se justificadament. Si no complia amb la seva obligació, s'enfrontava a una pena de presó que va des dels 3 mesos a 1 any o a pagar una multa d'entre 6 i 24 mesos.

"Sense al·legar ni concórrer en causa justa que ho impedís, voluntàriament no va comparèixer a desenvolupar les seves obligacions com a segon vocal de la mesa electoral", ressalta la sentència.

Durant el judici, el processat va negar que no es presentés a la mesa. Segons va afirmar, se li va espatllar el cotxe i, per això, va arribar "una mica tard". En concret, quinze minuts tard. L'acusat va relatar que, finalment, es va trobar un amic que el va apropar al col·legi electoral. Un cop allà, però, un policia i una dona que no va ser capaç d'identificar li van dir que ja no calia que es quedés, perquè s'havia constituït la mesa amb la suplent.

Tot i que alguns testimonis de la mesa on havia d'estar com a vocal admeten que el van veure al col·legi electoral, van negar que parlés amb ells o li diguessin que podia marxar. A més, l'acta recull que van nomenar la substituta com a segona vocal a les 08.30, força més tard de l'hora que l'acusat assegura que va arribar.

"Les dades ens porten a estimar provat que l'acusat no es va presentar dins el col·legi electoral a la mesa, en el millor dels casos es va limitar a observar la formació de la mesa electoral i, veient que hi era present la vocal substituta, va marxar d'allà incomplint el seu deure", recull la sentència.

La sentència conclou que l'home no va patir només un retard, sinó que hi va haver una "voluntat clara" de no exercir la seva obligació com a vocal. Per això, el condemnen a pagar una multa de 1.080 euros com a autor d'un delicte electoral.