La Diputació de Girona dóna suport als investigats pel procés amb l'abstenció del PSC

CiU fa oficial el canvi de nom com a PDeCAT

La Diputació de Girona ha donat de nou suport als càrrecs electes encausats per haver participat en el procés sobiranista i ha denunciat a través d'una moció la "persecució judicial" de les institucions catalanes i les persones elegides democràticament. La moció també fa referència als càrrecs inhabilitats per "haver promogut i facilitat l'exercici del dret a decidir, la defensa de la independència de Catalunya o per qualsevol altra expressió de les seves opinions polítiques de forma pacífica, lliure i democràtica". El text, presentat per ERC, inclou el compromís de l'ens a donar suport també a aquells responsables polítics, ciutadans o institucions que puguin acabar essent investigats i inhabilitats en un futur. "La llista malauradament comença a ser gran, entre persones inhabilitades i investigats i els que puguin venir", ha assenyalat el vicepresident de la Diputació Albert Piñeira, que ha defensat que s'ha de poder "parlar i votar" per abordar les qüestions polítiques.

La moció s'ha aprovat amb els vots de la majoria de forces -PDeCAT, ERC, IdS i CUP- mentre que el PSC aquest cop s'ha abstingut. El president del grup socialista, Juli Fernández, ha recordat que van votar a favor de la moció que el ple va aprovar per unanimitat en suport als investigats pel 9-N perquè estan en contra de la "judicialització" de la política i a favor de defensar la democràcia i la llei.

Ara bé, en el cas d'aquesta moció, consideren que es va "més enllà" i es fa una crida a la "desobediència". "No compartim que els membres de la mesa del Parlament siguin investigats però sí que és veritat que sabien que el que portaven a votació tenia riscos perquè ja els ho havien advertit els tècnics", ha precisat. En aquest sentit, ha subratllat que el seu partit treballa per "un referèndum legal" però no pas per la "desobediència", ja que entenen que aquest "paper no pertoca de fer a les institucions". En el darrer ple d'abril, el ple de la corporació va aprovar per unanimitat adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum. El PSC també hi va donar suport però va precisar que no contemplaven la via unilateral perquè "viciaria" el referèndum.

D'altra banda, en la sessió d'aquest dimarts s'ha aprovat per unanimitat una moció per impulsar protocols d'actuació municipal en festes majors i altres espais públics d'oci per combatre totes les formes de violència sexual que pateixen les dones i el col·lectiu LGTBI. A més, el text especifica que es destinaran recursos a campanyes i actuacions de sensibilització, prevenció i denúncia d'aquest tipus de violència.

Foment de la participació ciutadana als municipis

El ple ha aprovat per unanimitat les bases reguladores de subvencions que els ajuntaments poden sol·licitar per dur a terme actuacions de participació ciutadana. La partida que es destinarà en total serà de 75.000 euros i és la segona vegada que es convoca. El diputat de la CUP, Benet Salellas, ha explicat que hi donen suport perquè creuen que és una línia que caldria "potenciar" destinant-hi més recursos. I ha aprofitat per proposar a l'equip de govern que apostin per una fórmula "més atrevida" i participativa a l'hora d'elaborar els pressupostos i no pas com es ve fent fins ara per decisió dels càrrecs electes i el treball amb les àrees. Segons ha dit, permetria "connectar millor" amb la ciutadania perquè podran decidir quina "Diputació volen en un futur".

El ple ha aprovat també dur a terme actuacions de millora en l'eficiència energètica a quatre municipis gironins. Es tracta de la substitució i millora de l'enllumenat amb sistemes de LED per valor de 55.000 euros. Els municipis inclosos en aquest conveni són Cassa de la Selva (19.000 euros); Fornells de la Selva (19.000 euros); Figueres (10.800 euros) i Argelaguer (7.900 euros).

Finalment, en la sessió d'aquest dimarts el PDeCAT ha oficialitzat que deixa enrere les antigues sigles de CiU i que incorpora l'únic diputat que actualment hi havia d'UDC, Carles Álvarez. A efectes pràctics, els tres assessors d'UDC s'integraran també al partit demòcrata. "Els catorze diputats i els dotze assessors són de ple dret del partit demòcrata, sense distincions", ha manifestat el seu president, Pere Vila.