El jutjat denega a Urbanisme la suspensió cautelar de les obres del xalet a Golfet

La interlocutòria es remet al contenciós que hi ha obert

Les obres del xalet que s'aixeca damunt el penya-segat de Calella de Palafrugell no s'han d'aturar. El Jutjat Contenciós Administratiu Número 2 ha tombat la demanda d'Urbanisme perquè els treballs se suspenguessin de manera cautelar.

La Generalitat en va demanar la paralització en paral·lel a la interposició del contenciós (aquest, ja admès a tràmit). Ara, però, en una interlocutòria, el jutge entén que no hi ha motius per adoptar la mesura cautelar i aturar les obres. I per fonamentar-ho, de fet, es remet al procediment que ja hi ha obert.

L'escrit recorda que no hi ha una evidència "clara i ostensible" que la llicència d'obres sigui nul·la de ple dret. Ni tampoc que els treballs són "manifestament il·legals" i vulneren el Pla de Millora Urbana (PMU). A més, sosté que Urbanisme no ha presentat prou proves que permetin decretar que s'aturin els treballs.

Per denegar la suspensió cautelar, la interlocutòria recorda que s'han de donar garanties a totes les parts. I creu que, si ara s'aturessin els treballs, això no passaria en el cas de les demandades: l'Ajuntament de Palafrugell i la societat Casa Calella SL (la constructora).

Per fonamentar-ho, la interlocutòria posa el focus en el fet que "els danys i perjudicis" que pugui ocasionar l'obra del xalet de luxe no són "irreparables". "Entenem que no concorre aquest requisit, per la senzilla raó que si s'estima el contenciós, es podrà procedir a demolir les obres que s'hagin fet contravenint la normativa", subratlla la interlocutòria.

És a dir, que ara no hi ha motius per aturar els treballs de manera cautelar, perquè si el contenciós estima els arguments de la Generalitat, aleshores la sentència ordenarà enderrocar part del xalet. "La legalitat urbanística no es veu pertorbada, perquè si això passa, es podran tirar a terra les obres contràries a la normativa vigent", diu la interlocutòria, que signa el magistrat Santiago Alejandro García.

"La casa no m'agrada, però és legal"

L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, assegura que la interlocutòria el fa estar "tranquil". Fernández reitera que, al seu parer, la llicència d'obres s'ajusta a llei i retreu a Urbanisme que demanés la suspensió cautelar de l'obra del xalet. "Era atípic", precisa.

A més, l'alcalde vol subratllar que la interlocutòria deixa molt clar que no hi ha cap "irregularitat flagrant" amb la casa del Golfet. "Si fos així, s'haurien aturat els treballs", precisa. I recorda que, en cas que la sentència del contenciós estimi els arguments de la Generalitat, "estem parlant que s'haurien d'enderrocar 70 metres quadrats".

Precisament, les discrepàncies amb l'obra del Golfet van precipitar la sortida del PDeCAT de l'equip de govern, i la moció de censura que els demòcrates i ERC han presentat contra Fernández. L'alcalde, que divendres passarà a l'oposició quan prosperi la moció, ha criticat al PDeCAT i a ERC que hagin fet "demagògia" al voltant del xalet.
"La llicència es va donar en Junta de Govern Local quan encara el PDeCAT governava, i el Pla de Millora Urbana es va aprovar fa anys amb l'abstenció d'ERC, i no el vot en contra", ha dit Fernández. I ha conclòs: "Particularment, i ho he dit altres vegades, la casa no m'agrada; però allò que es tracta de veure aquí és si és o no legal".

L'obra del xalet, de fet, com ja va avançar el mateix alcalde, està a punt d'acabar-se. De fet, és qüestió de dies que la propietat demani el certificat final d'obra i sol·liciti la llicència de primera ocupació.