El Suprem confirma l'acomiadament d'un maquinista del TAV enxampat a Figueres triplicant la taxa d'alcohol

Va donar 0,32 mg/l d'aire aspirat en un control a les 8.15 del matí

El Tribunal Suprem ha confirmat que l'acomiadament d'un maquinista d'un tren d'alta velocitat enxampat a Figueres triplicant la taxa d'alcohol és procedent.

La sala social no ha admès el recurs de cassació interposat pel maquinista i ha declarat ferma la decisió del TSJC, que va declarar procedent l'acomiadament per portar un tren d'alta velocitat triplicant la taxa d'alcohol permesa.

El maquinista treballava per a Renfe des del juliol del 1982. Durant la darrera època, com a cap de tren. El 22 de maig del 2014, el van acomiadar per causes disciplinàries després que donés positiu en un control d'alcoholèmia que li van fer a les 8.15 del matí a Figueres, estació on havia arribat en un tren que havia sortit des de Barcelona.

Concretament, va donar una taxa de 0,32 mg/l d'aire expirat quan l'índex aplicable al transport ferroviari és de 0,10, segons recull el Conveni col•lectiu de Renfe. La sentència detalla que el comportament del maquinista és especialment reprotxable sobretot tenint en compte que el seu càrrec consisteix en el transport col•lectiu de viatgers en alta velocitat.

Com a conseqüència de donar positiu en el control d'alcoholèmia, el van haver de rellevar en el trajecte de tornada, que tenia previst sortir de Figueres a les 8.55 hores. Als passatgers els van haver de reubicar en un altre tren.

No era la primera vegada que aquest maquinista tenia problemes. Cinc anys abans, el 13 d'agost del 2009, el van sancionar suspenent-los de sou i feina durant 45 dies per donar positiu en un control de drogues. Una sanció que, en el seu moment, no va recórrer.

Inicialment, el jutjat social número 21 de Barcelona havia donat la raó al maquinista i havia declarar improcedent l'acomiadament. Segons el Suprem, va ser partint d'una dada errònia: que el treballador no havia arribat a realitzar cap feina abans que l'enxampessin al control d'alcoholèmia.

El TSJC ja va revocar la sentència de primera instància concloent que el comiat era procedent després que s'acredités que, en realitat, sí que havia fet el trajecte d'anada. Una altra dada que va tenir en compte el tribunal va ser la reincidència del treballador al•legada per l'empresa a la seva carta d'acomiadament, recordant la imposició de la sanció per una falta "molt greu", per donar positiu en el control de drogues.

Ara, el Suprem en una interlocutòria de la qual ha estat ponent la magistrada María Milagros Calvo, posa punt final a l'episodi declarant ferma la decisió del TSJC.