Comença el judici contra l'acusat d’assassinar el seu veí d'un tret al cap a Palafrugell

El fiscal demana 23 anys de presó i la defensa 5 per homicidi imprudent

El judici contra l'acusat de matar el seu veí de replà d'un tret al cap a Palafrugell (Baix Empordà) el 5 de juny del 2014 ha començat aquest divendres a l'Audiència de Girona amb la tria dels membres del jurat popular.

El fiscal Víctor Pillado demana 23 anys de presó per un delicte d'assassinat i un altre de tinença il·lícita d'armes perquè l'acusat, José G. P., tenia dues pistoles (una de fabricació casolana) per a les quals no tenia llicència. "El va matar ell i la víctima no va tenir possibilitat de defensa", ha dit. La defensa, encapçalada pel lletrat Manel Mir, sol·licita 5 anys per homicidi imprudent.

Argumenta que l'acusat vivia una situació "insostenible" perquè el veí l'amenaçava amb matar-lo i havia arribat a esgrimir-li un ganivet o una catana. El judici continuarà dilluns amb la declaració de l'acusat.

Un cop escollit els nou membres del jurat popular (i els dos suplents), el judici ha arrencat amb les al•legacions del fiscal i de l'advocat de la defensa. El fiscal sosté que l'acusat, José G. P., va assassinar la víctima descarregant-li un tret al cap.

El cas es remunta al 5 de juny del 2014. El fiscal relata que cap a les dotze de la matinada l'acusat estava dins el seu pis en companyia de la seva dona quan va començar una nova discussió amb la víctima. No era el primer cop que s'enfrontaven, els dos homes estaven "enemistats" des de feia temps i, de fet, havien arribat a creuar-se fins a catorze denúncies.

El fiscal ha explicat als membres del jurat que, en el seu veredicte, hauran de respondre principalment dues preguntes: qui va matar la víctima i si va tenir possibilitat de defensar-se. "Després de quasi tres anys d'investigació, la fiscalia considera que José G.P. va ser qui el va matar i que la víctima no es va poder defensar", ha afirmat Pillado.

El relat del fiscal indica que, durant la disputa, José G. P. va agafar dues armes (una pistola semiautomàtica transformada i l'altra de construcció artesanal) i un ganivet i va sortir al replà de l'edifici, situat al carrer Mestre Àngel López. Allà, va començar una baralla entre acusat i víctima. Aleshores, "amb intenció d'acabar amb la vida del seu veí", va extreure l'arma blanca i li va clavar fins a tres ocasions al braç dret i tres més a la zona del coll.

Les ganivetades van reduir la capacitat de reacció i defensa de la víctima que, a més, estava afectat per la ingesta d'alcohol. Per això, segons l'acusació pública, quan la víctima estava "completament indefensa" estesa a terra, l'acusat li va descarregar un tret al cap, que el va matar.

Després, va arrossegar el cadàver fins a dins de casa seva. Quan els agents van arribar a l'edifici, van veure restes de sang al replà que conduïen fins al pis de l'acusat. Quan els Mossos d'Esquadra van trucar a la porta, va obrir José G. P, que va reconèixer immediatament que havia tingut una baralla amb el seu veí i va autoritzar els agents a entrar al pis. Els mossos van localitzar el cadàver a la zona del lavabo.

El fiscal acusa José G. P. d'un delicte d'assassinat i un altre de tinença il•lícita d'armes i sol•licita una pena de 23 anys de presó. En matèria de responsabilitat civil, vol que indemnitzi la mare de la víctima amb 210.000 euros i a cadascun dels seus germans amb 140.000 euros.

Situació "insostenible"

La defensa, encapçalada per lletrat Manel Mir, discrepa del relat del fiscal. No nega que l'autor del crim va ser José G. P. però assegura que no tenia intenció de matar-lo. Segons ha explicat al jurat popular, l'acusat vivia una situació "insostenible" per la mala relació amb el seu veí. "Sempre tracto les víctimes amb respecte però, en aquest cas, havia arribat a amenaçar-lo de mort, li havia tret ganivets, pals i fins i tot una catana", ha relatat l'advocat.

Per això, sosté que el 5 de juny del 2014 va ser la víctima qui va provoca primer l'acusat. "Va estar força estona picant a la seva porta amb un bat de beisbol", ha afirmat. Llavors, l'ara acusat va decidir sortir al replà, armat amb el ganivet i una pistola.

La defensa detalla que va començar una baralla durant la qual, amb la intenció de defensar-se, José G. P. li va fer "tres ferides" amb el ganivet. "No eren mortals", ha assenyalat. Com que la víctima no aturava l'agressió, continua relatant, l'acusat va disparar un tret "sense apuntar" que va acabar impactant al cap de la víctima i li va provocar la mort.

La defensa argumenta que es tracta d'un homicidi per imprudència greu i demana 5 anys de presó. Tot i que la declaració de l'acusat estava prevista inicialment per l'últim dia del judici, finalment declararà dilluns.