L'Alt Empordà impulsarà el turisme a través dels recursos intangibles vinculats a la cultura megalítica

Es posaran en relleu valors com els megalits, Dalí, els camps d'exili i el federalisme, entre d'altres

L'Alt Empordà impulsarà el seu turisme a través dels recursos intangibles vinculats a la cultura megalítica.El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat del director dels serveis territorials del Departament a Girona, David Mascort, ha signat avui amb els alcaldes d'Agullana, Alfons Quera; de Roses, Magda Casamitjana; de Cadaqués, Joan Borrell; de Capmany, Jesús Figa; d'Espolla, Jaume Coderch; de La Jonquera, Jordi Cabezas; amb l'alcalde de Palau-Saverdera, Narcís Deusedas; de Sant Climent Sescebes, Josep Guiolà; de Selva de Mar, Joan M. Roig; i de Vilamaniscle, Ramon Bonaterra, sengles convenis de col·laboració per promocionar els recursos turístics intangibles de la zona, vinculats a la cultura megalítica.

També, en aquest marc, el conseller Josep Huguet ha signat amb l'alcalde de Peralada, Pere Torrent, aquest acord de col·laboració per la promoció turística a través dels recursos intangibles El Naixement de Catalunya i Les Ciutats Reials.

D'acord amb aquests protocols signats, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, i aquests 11 municipis de la comarca de l'Alt Empordà col·laboraran per posar en valor els recursos turístics intangibles identificats a cadascuna d'aquestes localitats pel Pla d'Implementació dels Recursos Turístics Intangibles de Catalunya impulsat pel Departament, que identifica més de 2.000 recursos intangibles arreu del territori català.

Agullana, Espolla i Sant Climent Sescebes: El Megalitisme i El Federalisme

El Departament i aquests quatre municipi col·laboraran per a posar en valor els seus recursos turístics intangibles, que giren al voltant de dues temàtiques: d'una banda, El Megalitisme i d'una altra, El Federalisme.

Pel que fa al Megalitisme -que es contextualitza en l'època dels Primers habitants de Catalunya-, el Catàleg de Recursos Turístics Intangibles de Catalunya destaca i identifica com a recurs intangible els itineraris megalítics de l'Espolla -una ruta circula que surt i arriba a la plaça d'Espolla on es pot visitar el veïnat dels Vilars, amb quatre dolmens i un menhir, i que travessa diferents paisatges del Paratge de l'Albera- i el de Sant Climent Sescebes -ruta megalítica que recorre part de l'antic campament militar del poble. Es visiten 4 dolmens i dos menhirs, així com un antic molí d'aigua un pontet medieval-.

I dins temàtica del Federalisme -que s'emmarca en el context de la Catalunya de la il·lustració a les repúbliques (1740-1875)-, el Catàleg identifica els intangibles al voltant dels casinos i cafès federals de l'Albera, com "La Concòrdia" a Agullana, el cafè "Fraternitat" d'Espolla, o "La Concòrdia" del municipi de Sant Climent Sescebes.

Capmany, Palau-Saverdera, Roses, Selva de Mar i Vilamaniscle: El Megalitisme

Aquests cinc municipis impulsaran el seu turisme al voltant del Megalitisme, amb la voluntat de posar en valor la seva nodrida oferta d'enclavaments i itineraris de senderisme per visitar dolmens, menhirs i cromlecs. Concretament, el Catàleg identifica al municipi de Palau-Saverdera l'intangible al voltant de Ca n'Isaac, un de lloc de poblament de cabanes, ubicat en un replà de la serra, que destaca que per la seva raresa.

A Campany, el Catàleg localitza com a intangible a potenciar l'itinerari megalític de la zona, una ruta circular que transcorre pels voltants del municipi, que es pot recórrer tant a peu com en BTT i que inclou dolmens, menhirs, i una pedra de sacrificis. Així mateix, també destaca com a intangible vinculat a aquesta temàtica, l'itinerari megalític de Vilamaniscle, una ruta que recorre la part oriental del Massís d'Albera.

De manera destacada, el Catàleg identifica el recurs intangible que representa el Parc Megalític de Roses, amb una ruta que uneix tres dolmens: la Creu d'En Cobertella, el Llit de la Generala i el Cap d'Home.

Cadaqués: El Megalitisme i La Ruta Daliniana

D'acord amb el protocol signat, i en el marc del Pla d'Intangibles, el Departament i l'Ajuntament de Cadaqués col·laboraran en la promoció turística del municipi al voltant de dues temàtiques: d'una banda, el Megalitisme, i d'una altra, la ruta Daliniana. El Pla situa, doncs, en el municipi de Cadaqués dos recursos intangibles considerats i vinculats a les marques Els primers habitants de Catalunya, i també amb La Catalunya de la creativitat i de les llibertats.

La Jonquera: El Megalitisme i Els Camins de l'Exili

Així mateix, el Pla situa en el municipi de La Jonquera diversos recursos intangibles considerats i vinculats a les marques Els primers habitants de Catalunya, i la República i franquisme. Guerra Civil, exili i maquis. Antifranquisme (1931-1979), en base a les quals es vol desenvolupar actuacions de posada en valor turístic d'aquests intangibles que s'ordenaran al voltant dels recursos intangibles El Megalitisme i Els Camins de l'Exili.

Pel que fa al Megalitisme, el Catàleg identifica a la Jonquera l'intangible al voltant de l'itinerari megalític dels Estanys de la Jonquera, una ruta al voltant de la zona dels estanys on es visiten menhirs, dolmens i una església romànica. D'altra banda, l'important paper que va jugar la Jonquera durant la Guerra Civil, explica que el Catàleg identifiqui en aquest municipi, com a intangible a reivindicar turísticament, el Museu Memorial de l'Exili.

Peralada: El Naixement de Catalunya i Les Ciutats Reials

El Departament i el municipi de Peralada han acordat promocionar i desenvolupar actuacions turístiques al voltant dels recursos intangibles de El Naixement de Catalunya i Les Ciutats Reials, recursos que identifica el Pla i que es vinculen a la marca El naixement de Catalunya (700-1200), i La Catalunya dels monarques: l'esplendor. El Catàleg identifica com a recurs intangible del municipi el Castell de Peralada i el seu entorn.

El marc: el Pla d'Implementació i el Catàleg de Recursos Turística Intangibles de Catalunya

El Departament, a través de la Direcció General de Turisme, ha firmat ja altres 18 convenis de col·laboració en matèria d'intangibles amb diferents municipis catalans. Aquestes actuacions s'emmarquen en el Pla d'Implementació dels Recursos Turístics Intangibles de Catalunya, que ha impulsat el Departament i que identifica prop de 2.000 recursos intangibles arreu de Catalunya, tots ells amb potencial de ser posats en valor turístic.

La realització del Pla i també del Catàleg de recursos turístics intangibles de Catalunya s'emmarca en del Pla Estratègic del Turisme a Catalunya 2005-2010, que ha impulsat el Departament a través de la Direcció General de Turisme, i que és el resultat de tres anys de treball en el qual hi han col·laborat diversos equips interdisciplinars i prop una cinquantena d'especialistes.

En aquest sentit, la iniciativa té la voluntat de d'esdevenir un instrument útil, que impulsi la creació de productes turístics de referència, que sigui capaç d'integrar les ofertes disperses i consolidar la posició de Catalunya com a destinació turística integral de qualitat. D'aquesta manera es pot multiplicar de forma exponencial l'oferta del país en el camp del turisme cultural, tan de cara al turisme domèstic com respecte al turisme internacional. El Departament ha editat uns 500 exemplars d'aquest Pla, que també es pot consultar a través del web del Departament