Dèficit d'estudiants de formació professional en pràctiques

Les empreses gironines reclament més estudiants dels disponibles

La formació professional dual va arrencar tímidament com experiència pilot el curs 2012-2013. L'any que ve, ja s'oferiran 1.080 places, pràcticament el 10% de les places disponibles per als estudiants que volen fer FP. Segons el director dels serveis territorials a Girona, Josep Polanco, l'experiència està essent tan ben rebuda per les empreses que fins i tot es queden curts oferint places en aquest tipus de modalitat.

"Les empreses ens demanen moltes més estudiants dels que som capaços de generar", afirma. A més, assegura que han detectat que hi ha un "dèficit" de professionals al sector serveis. Per això, el curs vinent es creen cinc nous cicles formatius de pastisser i forner, cuina i gastronomia o d'animador turístic.

Aquest alumnes fan la teoria a l'aula però les pràctiques (unes 950 hores) a l'empresa, sempre amb contractes laborals remunerats. Polanco remarca que la FP és una bona sortida per trobar feina i que en els darrers set anys s'ha incrementat un 36% el nombre d'alumnes matriculats als cicles formatius.

Els serveis territorials d'Ensenyament han presentat l'oferta dels estudis postobligatoris a la demarcació per al curs vinent. En total, s'oferiran 22.990 places, de les quals 9.030 per a batxillerat, 8.220 per a cicles formatius de grau mitjà i 5.520 per a graus superiors.

El curs presenta algunes novetats respecte l'anterior. Per una banda, creix fins a 13 el nombre d'instituts que oferiran la modalitat de batxillerat català-francès (Batxibac), ja que s'hi afegeix l'institut de la Jonquera i el Sa Palomera de Blanes.

Nous cicles del sector serveis

Pel que fa als cicles formatius, l'oferta augmenta amb quatre noves propostes de grau mitjà centrades, bàsicament, en el sector serveis. A Figueres i Blanes es farà un cicle de forneria, pastisseria i confiteria; a Salt un de jardineria i floristeria i a Puigcerdà un de cuina i gastronomia. La majoria, s'ofereixen en modalitat Dual, on es compagina teoria amb 950h de pràctiques remunerades a empreses. A més, al cicles de grau superior, se n'afegeix un de nou per a animació turística, que es farà a Figueres (també Dual).

El director dels serveis territorials, Josep Polanco, ha remarcat que aquests nous estudis es creen perquè estan en constant contacte amb les empreses i els gremis i els han fet veure que falten perfils professionals orientats cap a aquestes especialitats. "Hi ha un dèficit al sector serveis i per això hi apostem fort", ha reconegut Polanco.

La formació Dual, consolidada

A més, Polanco ha reconegut que les places que s'ofereixen als cicles formatius en modalitat dual s'omplen de seguida i que, sovint, fan curts. Per aconseguir un cicle en aquesta modalitat cal, entre d'altres, adaptar el currículum i signar un conveni amb l'empresa que acollirà l'alumne. "És una relació de mútua coneixença", afirma. Això, per tant, els porta un temps.

Segons afirma Polanco, la formació dual està funcionant tant bé que les empreses demanen més estudiants dels que Ensenyament pot aportar. "La nostra voluntat és seguir avançant en aquesta línia i sumar cada cop més places", ha valorat. El director dels serveis territorials recorda que, mentre són a l'empresa, els estudiants tenen contracte laboral i tenen les mateixes obligacions i drets que la resta de treballadors. Això, segons apunta, els millora el currículum i, un cop acabades les pràctiques, o bé poden quedar-se a l'empresa o estan en una millor posició per buscar feina fora.

L'experiència va arrencar de manera pilot el curs 2012-2013 amb 15 places a un únic centre, i en col·laboració amb tres empreses o entitats. Aquest curs ja hi ha 930 alumnes i l'any que ve l'oferta s'ampliarà amb 150 places noves, sis nous cicles i la col·laboració de 30 noves empreses. De fet, respecte el total d'alumnes que fan FP, un 10% la cursen en modalitat dual.

L'estadística demostra que l'evolució dels estudiants que aposten per la formació professional va a l'alça. Si el curs 2010-2011 eren 6.449, aquest curs la xifra puja fins als 8.790, un 36% més. "Els estudiants s'han adonat que l'FP és una bona aposta per continuar formant-se i que garanteix una entrada al mercat laboral", ha remarcat.

Baixa l'abandonament a ESO

Polanco també ha destacat que als centres educatius cada vegada es treballa millor el tema de l'orientació dels alumnes, detecten les seves preferències i els motiven perquè continuïn estudiant. Aquesta tendència es reflecteix a les dades.

Per una banda, el nombre de graduats en ESO ha anat a l'alça. Si el curs 2010-2011 es graduaven el 81,37% dels alumnes, el curs 2014-2015 ja va ser el 85,74%, A més, ha baixat considerablement la xifra d'estudiants que abandonen de manera prematura els estudis de secundària. Si el 2008 eren el 32,9%, ara la taxa baixa al 17,8%.