La pagesia catalana obre les portes en la segona edició del ''Benvinguts a Pagès''

Més de 750 masies, allotjaments, restaurants i activitats s'hi apunten

  • Visitants a l'interior d'una masia catalana en l'edició de l'any passat. Catpress
    Visitants a l'interior d'una masia catalana en l'edició de l'any passat
    Fotos: Catpress

Arriba la segona edició de Benvinguts a Pagès i la pagesia catalana es prepara per a viure de nou un gran cap de setmana de portes obertes. Gairebé 250 pagesos, ramaders i pescadors d’arreu de Catalunya oferiran visites gratuïtes a les seves explotacions els dies 3, 4 i 5 de juny, perquè la ciutadania pugui conèixer i tastar els productes cultivats, criats i pescats a casa nostra.

Però Benvinguts a Pagès és una experiència que va més enllà: uns 200 allotjaments d’arreu del país s’afegeixen a la iniciativa amb ofertes especials per a aquell cap de setmana; uns 160 restaurants serviran el menú Benvinguts a Pagès, amb productes de temporada i de proximitat; i en moltes comarques s’oferiran activitats complementàries. La varietat de productors, restaurants, allotjaments i activitats complementàries permetran als participants planificar un cap de setmana a mida a qualsevol punt del país.

La segona edició de Benvinguts a Pagès coincideix enguany amb un cap de setmana llarg en algunes ciutats catalanes, ja que el dilluns 5 de juny se celebra la segona Pasqua, dia festiu a gran part del territori. Aquesta circumstància fa pensar que la participació de la ciutadania serà encara més massiva que l’any passat ‐quan les visites a les explotacions van rebre unes 12.500 persones‐ i que augmentarà el nombre de famílies que s’organitzarà el cap de setmana llarg a partir de l’oferta del Benvinguts a Pagès.

Presentació a Barcelona

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, han presentat al mercat de Santa Caterina la segona edició de Benvinguts a Pagès. En l’acte han estat acompanyats pel director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, i el director de l’empresa Olive Oil, Toni Beltran, en representació dels productors.

Durant la presentació, la consellera Serret ha declarat que “Benvinguts a Pagès neix amb l’objectiu de re‐connectar el món de la pagesia amb el món urbà; ha de servir per difondre que el món rural i urbà no són dos mons separats, aïllats, sinó ben al contrari, formen part del mateix sistema, del mateix projecte de societat i de país”. I ha afegit que “a través de Benvinguts a Pagès volem posar en valor la producció local i de proximitat i que en definitiva la ciutadania conegui de primera mà els aliments que arriben a taula”. Per tot això, Serret ha afirmat que “Benvinguts a Pagès ha d’esdevenir un projecte emblemàtic, de referència i una gran festa pel país”.

Per la seva banda, Baiget ha dit que “aquesta segona edició de Benvinguts a Pagès ha de ser la de la consolidació d’una bona idea”, i ha recordat que “aquest és un esdeveniment que es fa per al territori i de cara al territori, i no es podria fer sense la complicitat de tots els actors implicats”. Finalment, Baiget s’ha adreçat a la ciutadania afirmant que “es tracta que quan els productes de proximitat arribin als mercats la gent els compri i els mengi, perquè si estem orgullosos dels orígens dels nostres productes hem d’estar orgullosos de consumir‐los”.

Toni Massanés, director de la Fundació Alícia i un dels impulsors del projecte, ha manifestat que “tenim pagesos per tot el territori, per tant cal que la gent visiti les explotacions de nord i del sud de Catalunya i no es quedi només al voltant de casa seva”.

Finalment, el productor Toni Beltran ha agraït que s’organitzin iniciatives com Benvinguts a Pagès perquè “ens permet als petits productors tenir visibilitat i poder arribar al gran públic”.

Visites gratuïtes

El nucli fort del Benvinguts són les visites guiades i gratuïtes que es podran fer a unes 250 explotacions agràries i ramaderes, dissabte, diumenge i dilluns. El nombre de participants ha crescut un 60% respecte de l’any passat, després de l’èxit de la primera edició.

No caldrà reservar amb antelació l’horari d’arribada per fer les visites (tot i que es recomana fer‐ho si es tracta de grups molt nombrosos). La majoria d’explotacions, després de la visita, oferiran un petit tast amb els productes que cultivin o elaborin i, a més, algunes tindran una zona de venda per als visitants que vulguin comprar aquell producte directament en origen, de la mà dels seus productors. A través del web www.benvingutsapages.cat es pot consultar la informació, horaris, localització i coordenades de totes les cases de pagès que oferiran visites gratuïtes.

Hi ha explotacions arreu del territori català i s’hi podran veure sectors tan diferents com cellers, molins d’oli, cultiu de plantes aromàtiques, horta, fruita, cervesa artesanal, granges de vedells, conills o gallines, famílies dedicades a la pastura, apicultura, formatgeries, pescadors, etc.

Allotjaments i menú Benvinguts a Pagès

El mateix web www.benvingutsapages.cat reuneix tots els establiments turístics i restaurants que s’han afegit a la iniciativa. En el cas dels allotjaments, en aquests moments ja se n’hi ha apuntat uns 200 establiments: hotels gastronòmics, allotjaments de turisme familiar, allotjaments rurals categoritzats amb espigues, etc., des d’on els turistes podran arribar fàcilment a diverses explotacions que participen al Benvinguts. Cada un dels allotjaments tindrà una oferta especial Benvinguts a Pagès (que inclou alguna activitat, tast de productes, obsequi, etc.)

En el cas dels restaurants, que en aquests moments ja són uns 160, oferiran el menú Benvinguts a Pagès que cada establiment adaptarà segons la seva ubicació i estil de cuina, però que tindrà com a denominador comú una gastronomia amb productes de qualitat, de proximitat i de temporada.

Activitats complementàries

I a més de visitar les cases de pagès, d’allotjar‐se en un entorn idíl∙lic i de menjar els millors productes, els visitants podran completar el cap de setmana amb les gairebé 160 activitats complementàries que ofereixen diverses entitats i agrupacions, que s’han volgut sumar al Benvinguts a Pagès, organitzant activitats. L’oferta, que triplica el nombre d’activitats de l’any passat, és molt variada i inclou, per exemple, visitar un centre de reproducció de tortugues, fires gastronòmiques, concurs de pesca, tallers de cuina, passejades, observació d’aus, festivals de música i gastronomia, ponències, navegació a bord d’un llaüt, contes a l’aire lliure... Algunes d’aquestes activitats són gratuïtes i d’altres tenen un cost associat. Cal consultar‐les a www.benvingutsapages.cat Promocions especials per als “súpers”

Tots els infants i joves que siguin del Club Súper3 tindran condicions especials el cap de setmana del Benvinguts a Pagès. Per una banda, tindran un obsequi quan visitin alguna de les explotacions participants i, d’altra banda, podran participar de forma gratuïta en qualsevol activitat complementària. A més, es posarà en marxa un concurs especials per als “súpers” en què els guanyadors tindran allotjament, àpats i activitats gratuïtes durant tot aquell cap de setmana.

Sumem forces amb la Setmana Bio

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat, amb la col∙laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ‐a través de Prodeca‐, del Departament d’Empresa i Coneixement ‐a través de l’Agència Catalana de Turisme‐, i de la Fundació Alícia.

Enguany, la Setmana Bio s’incorpora al projecte de Benvinguts a Pagès i ambdós esdeveniments es celebraran de forma conjunta, de manera que Benvinguts a Pagès donarà el tret de sortida de la Setmana Bio, que es celebrarà del 3 al 9 de juny de 2017.

La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, pensat per agrupar actuacions orientades a promocionar i donar a conèixer el sistema de producció ecològica i l'alimentació ecològiques, programades per qualsevol persona, entitat i, en general, agent promotor interessat en aquest objectiu, que es celebra al llarg d’una setmana cada any.

Un projecte de país

Benvinguts a Pagès és el resultat de l’esforç, la confiança i l’aposta decidida de l’Administració, però també del territori, que s’ha abocat de nou en la participació i preparació de la iniciativa. Més de 750 ofertes diferents, entre explotacions, restaurants, allotjaments i activitats complementàries, delegats comarcals, treball conjunt i transversal entre diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Alícia, els diferents patronats de turisme de les Diputacions, els Consells Comarcals i l’Ajuntament de Barcelona.

Benvinguts és un projecte pensat amb i per al territori, per desestacionalitzar i redistribuir el flux turístic i per dotar de nova oferta totes les comarques catalanes; una proposta lúdica i turística a l'entorn del producte i l'àmbit rural. Una aposta decidida pel producte de proximitat, per posar en valor el món rural, pel turisme d’interior i pel potencial de la gastronomia catalana. Una oportunitat per veure on neix allò que mengem.

Benvinguts a Pagès, premi Alimara a la Innovació en Producte o Experiència

Recentment, Benvinguts a Pagès ha estat reconegut amb el Premi Alimara a la Innovació en Producte o Experiència, un guardó que reconeix l’aportació de la nostra iniciativa en la promoció turística de Catalunya. Es tracta d’uns guardons creats pel CETT, campus internacional de formació i transferència de coneixement en turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona.