Comín afirma que la ubicació del nou Trueta serà l'últim que decidiran

El conseller de Salut esquiva així les pressions de Madrenas

El conseller de Salut, Toni Comín, que aquest dimecres ha inaugurat el nou CAP de Platja d'Aro (Baix Empordà), ha evitat pronunciar-se sobre la ubicació del futur Trueta. El conseller ha esquivat les pressions de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que reclama que els pressupostos del Govern per al 2018 incloguin ja una partida per comprar terrenys a la zona de Domeny, on aposten que es construeixi el futur hospital.

"El lloc és l'última decisió", ha afirmat el conseller que justifica que, abans de plantejar-se adquirir terrenys, hi ha feina prèvia de planificació estratègica que cal fer. Segons ha detallat, hi ha "tres passos" abans de decidir ubicació. Primer, han d'enllestir el pla estratègic sanitari de la regió. "Hi hem donat prioritat, el de Girona és el segon que es fa, després del Camp de Tarragona", ha dit. Comín no ha fixat terminis però assegura que s'està fent "tan ràpid i tan bé" com es pot i que estarà enllestit en els pròxims mesos.

El segon pas consisteix en definir, un cop fet aquest pla, el projecte assistencial en atenció especialitzada en l'àmbit hospitalari. Finalment, amb totes aquestes eines sobre la taula, elaboraran un pla funcional "més precís", que és el document que establirà quines són les necessitats del futur Trueta i quin espai necessita. Un cop tinguin tot això, serà quan decidiran ubicació.

"Això és fer les coses ben fetes, és gastar diners amb responsabilitat i no prendre decisions sense estar segurs que es la millor decisió possible", ha afirmat Comín. Sobre la possibilitat que tot aquest procés torni a posar fer a la construcció del nou hospital de referència, el conseller ha admès que "podria semblar un procés lent" però com que, en paral·lel, estan fent "inversions milionàries" a l'edifici actual encara hi ha "marge de temps" per prendre decisions.

"El nou Trueta no el començarem a construir l'any que ve i tenim marge de temps per decidir com serà el nou hospital amb rigor, com fan els països en ordre", ha reivindicat Toni Comín. El conseller ha reiterat que el futur centre hospitalari és una de les inversions pendents més importants que té el Departament de Salut sobre la taula.

Comín ha assegurat que té un diàleg fluid amb Madrenas i que l'alcaldessa entén i comparteix que no es pronunciïn sobre ubicació fins que estigui enllestit el pla funcional. A més, reivindica que la decisió es prendrà seguint criteris assistencials i no "partidistes". Tot i això, l'alcaldessa reclama el compromís que el futur hospital de referència continuarà a la ciutat.

El conseller no ha volgut entrar a valorar l'aposta d'alguns professionals, com el cap de cardiologia, el doctor Ramon Brugada, o el president del Col·legi de Metges, el doctor Josep Vilaplana, que defensen que el nou Trueta es faci a Salt, al costat del Santa Caterina. "No crec que vulguin anar a Salt o deixar d'anar a Salt, els professionals estan d'acord que abans de discutir el lloc hem de tenir el pla funcional", ha conclòs Comín.

Volen el CAP les 24 hores

El conseller i l'alcalde de Platja d'Aro, Joan Giraut, han inaugurat el nou CAP de la població. Ja suposat una inversió de 2,3 MEUR i dona servei a uns 11.000 habitants censats però, durant l'estiu, a una població de 90.000. Per això, l'alcalde ha aprofitat la presència del conseller per reclamar que estigui obert les 24 hores els 365 dies.

Comín ha respost que, primer, cal analitzar si realment és necessari o si, per contra, hi ha altres opcions més còmodes i menys costoses com potenciar les atencions domiciliàries.

El CAP disposa d'espais destinats a acollir un equip integrat per cinc metges de medicina familiar i comunitària, un pediatre, sis infermers, a més de personal administratiu i de suport. Al costat, hi ha uns terrenys que l'ajuntament posa a disposició del departament per a un futur heliport.