El Projecte Sèpia va néixer l'any passat a l'Escala (Alt Empordà) amb l'objectiu d'afavorir la reproducció tant d'aquesta espècie com del calamar. Durant el 2016, els seus impulsors –Weitzmann i el pescador escalenc Isaac Moya- van dur a terme diferents accions per preservar-ne les poblacions.
Per una banda, es va demanar als pescadors que rescatessin aquells ous que, per error, les sèpies i els calamars dipositaven a les xarxes (i que acabaven perdent-se). Els ous es preservaven en uns vivers a port i després es portaven a dues incubadores a mar obert, creades pel biòleg i el pescador, perquè eclosionessin.
L'any passat, gràcies a aquest sistema, es van aconseguir incubar 11.400 ous de sèpia i 118.500 de calamar. Fins a la implantació del projecte, tots aquests cefalòpodes no naixien, perquè els ous acabaven al fons del mar. Amb les incubadores, però, se'n va garantir un índex de supervivència de fins al 95%.
En paral·lel, Weitzmann i Moya també van dur a terme una altra acció per preservar les espècies. Van enfonsar una línia d'un quilòmetre de llargada formada per branques de llentiscle, galzeran i pi davant del litoral, perquè sèpies i calamars hi posessin els ous de manera natural. Es calcula que se n'hi van dipositar 102.930 de sèpia i 868.500 de calamar.
Fins a dotze incubadores
Aquest 2017, els impulsors del Projecte Sèpia han decidit centrar esforços amb les incubadores. Per això, n'han instal·lades dos grups de sis davant del litoral de l'Escala i de l'Estartit. A cada línia, que en total mesura 400 metres, n'hi ha meitat i meitat per a cada espècie.
Les incubadores s'estaran allà fins al 15 de setembre i s'han senyalitzat convenientment (amb boies, banderes i rètols) perquè ningú hi amarri o hi pesqui. "Allò que cal ara és permetre que els calamars i les sèpies neixin i creixin, ja les capturarem quan siguin adultes", ha precisat el biòleg.
De moment, i en tan sols dos mesos (el projecte comença cada any a mitjans març) ja s'han recollit 450.000 ous de calamar i 14.000 de sèpia. Tots ells s'havien quedat enganxats a les xarxes dels set pescadors que prenen part a la iniciativa. La meitat ja es troben a mar obert dins les incubadores, i l'altra meitat estan en vivers a port, esperant per ser-hi dipositats.
Isaac Moya ha volgut posar de relleu la implicació del sector a l'hora de sumar esforços per preservar les espècies. "Els pescadors fem jornades molt llargues, i separar els ous ens suposa una o dues hores més de feina", ha concretat.
100.000 de calamar i 10.000 de sèpia
A les incubadores de calamar hi caben fins a 100.000 ous; i a les de sèpia, fins a 10.000. Quan hi arriben, els de calamar mesuren 5 mil·límetres i els de sèpia 15.
De mitjana, els primers s'estan uns 45 dies dins les incubadores, un termini que en el cas de les sèpies s'allarga fins als dos mesos i mig. "Allò que determina que eclosionin és la temperatura de l'aigua; per exemple, aquest 2017 de moment els pescadors han recollit menys ous de sèpia perquè, com que feia mal temps, l'espècie no s'acostava a la costa per dipositar-los", ha precisat Weitzmann.
Nova sepiera visitable
Els impulsors del Projecte Sèpia han concretat que aquest any no enfonsaran la línia d'un quilòmetre de llentiscle, galzeran i pi. "Ja sabem que funciona i volem centrar-nos amb les incubadores", ha dit el biòleg. De totes maneres, però, sí que hi haurà dos punts en què s'instal·laran sepieres visitables, que mesuraran 30 metres, es trobaran a uns 2-3 de fondària i serviran per donar a conèixer el projecte.
L'objectiu és que tothom qui vulgui –turistes i bussejadors- les puguin visitar. Una d'elles –que ja es va posar l'any passat- es trobarà davant la costa d'Empúries, a les Muscleres Grosses. L'altra, que serà nova, se situarà davant la platja Gran de l'Estartit.
Des d'un inici, el Projecte Sèpia ha buscat una repercussió que anés més enllà de la vessant ambiental (és a dir, la recuperació de l'espècie). Per això, amb l'objectiu d'incidir en els apartats econòmics i turístic, els seus impulsors treballen per crear una marca –un distintiu propi- que puguin fer servir els pescadors de la zona quan comercialitzin les sèpies i els calamars. A més, per primer cop, aquest 2017 també se celebraran unes jornades gastronòmiques centrades en la sèpia. Es faran durant la primera quinzena de juny.
El Projecte Sèpia, que coordinen Weitzmann i Moya, compta amb el recolzament de l'Ajuntament de l'Escala i el Parc Natural del Montgrí. A més, al seu darrere hi ha fins a 23 col·laboradors (tant públics com privats) i ha comptat amb una campanya de micromecenatge.