Obtenen a Porqueres els primers musclos d'aigua dolça in vitro d'Europa

El Consorci de l'Estany preveu alliberar uns 5.000 exemplars a rius de la zona

El laboratori de cria de nàiades del Consorci de l'Estany, situat a uns terrenys de Porqueres, ha aconseguit obtenir els primers exemplars mitjançant la tècnica in vitro.

Es tracta de tot un avenç científic ja que hi ha poques experiències similars al món, com ara al sud-est asiàtic o als Estats Units, que permetrà a aquest centre augmentar la producció d'aquests musclos d'aigua dolça en risc d'extinció i tenir més estoc per poder alliberar-ne al medi per fer repoblacions. Aquest procediment, que encara s'ha de perfeccionar, evita haver d'utilitzar peixos com a hostes de les larves i redueix els costos i el temps al laboratori.

A més a més, han incorporat noves tècniques per reduir la mortalitat dels exemplars més joves. Durant el 2016, el laboratori va registrar més de 240.000 naixements de nàiades, una xifra molt superior a les prop de 135.000 obtingudes dos anys abans. Durant aquest any, el consorci preveu alliberar uns 5.000 exemplars juvenils a diferents rius de la zona.

La tècnica in vitro augmentarà la producció

La novetat més destacada, però, ha estat aconseguir els primers juvenils mitjançant la tècnica in vitro, un fet molt rellevant tenint en compte que només es coneixen experiències a altres punts del món, com ara al sud-est asiàtic o als Estats Units. "Som pioners a nivell mundial perquè hem aconseguit fer-ho de forma massiva", explica el coordinador tècnic del projecte, Quim Pou. En aquestes primers proves han aconseguit 3.300 juvenils viables i la previsió és arribar als 30.000 al finals d'any.

La reproducció de les nàiades és un procés complex que passa per diferents fases. Comença amb una femella amb òvuls fecundats per un mascle, que es transformen amb larves i que posteriorment són alliberades -en poden produir milers- durant la primavera i l'estiu. Aquestes larves són microscòpiques i necessiten" infectar" un peix perquè durant 20 dies es converteixi en una nova nàiade juvenil que acabarà alliberant-se del peix i caient al sediment. Quan neixen fan una quarta part de mil·límetre (més petit que la punta d'una agulla) però poden arribar a fer uns 3 centímetres al cap de tres anys, tal com s'ha demostrat al laboratori del Consorci de l'Estany. Tot aquest procés és el que s'ha reproduït al laboratori experimental, que agafa directament aigua de l'estany de Banyoles -on hi ha els nutrients que engreixen les nàiades- amb l'ajuda d'unes canalitzacions i d'uns dipòsits que fan de piscines.

Entre els avantatges de la tècnica in vitro, destaca que es prescindeix del peix hoste i les larves es sembren en medis de cultius que es posen en una estufa estèril en condicions controlades. Segons els tècnics, aquest mètode permet reduir els costos de producció, reduir el temps al laboratori i estandarditzar el procés de manera que es té un major control.

Aquest 2017 està previst que s'alliberin uns 4.000 exemplars dels 7.000 que hi ha actualment al laboratori de cria. Fan uns 2 centímetres, la mida idònia per garantir la seva viabilitat i evitar que acabin a mans de depredadors, sobretots peixos exòtics com la carpa o el peix sol. Fins al moment, s'han alliberat un total de 177 exemplars en 5 noves localitats a l'Estany de Banyoles. També aquest any es vol provar d'alliberar directament juvenils de menys d’un mil·límetre en ambients adequats, estalviant així l’engreix al laboratori.

Reduir la mortalitat, un repte

Un dels aspectes que caldrà perfeccionar és l'elevada mortalitat dels exemplars joves, un fet habitual en aquestes espècies però que per a la cria en captivitat és un 'handicap'. Fins ara han provat diferents tècniques per augmentar la supervivència. La que millor ha funcionat ha estat el manteniment de llavors de nàiades en tamisos suspesos en tancs on l'aigua de l'estany es va renovant acompanyat d'una alimentació suplementària fet amb concentrat d'algues liofilitzades. Durant aquest procés s'ha aconseguit arribar a un nivell de supervivència en els primers mesos de fins al 36,5% que contrasta amb el que hi ha habitualment i que se situa entre el 5 i l'1%.

Les nàiades són uns musclos d’aigua dolça que viuen mig enterrats en el sediment i s’alimenten filtrant les partícules de l’aigua. Cada exemplar pot filtrar 70 litres d'aigua per dia i són un indicador del bon estat ambiental, segons ha destacat el coordinador del Consorci de l'Estany, Miquel Campos.

El laboratori de cria de nàiades del Consorci de l’Estany és un dels pocs centres de reproducció en captivitat a Europa, i un dels tres únics especialitzats en la reproducció d’aquestes espècies en concret. Destaca per haver aconseguit una major productivitat fins a l'actualitat.