Una escola d'Olot implanta amb èxit un sistema per fer compostatge

El consistori estudia implantar-ho a més centres

L'Escola Bisaroques d'Olot és Escola Verda des del curs 2001-2002 i des de llavors ja recicla la matèria orgànica. Els responsables del centre, però, van posar-se en contacte amb els tècnics del Consorci SIGMA perquè els ajudessin a implantar un nou sistema per poder fer un pas més. Volien millorar les condicions d'emmagatzematge dels residus i la transformació en compost.

Des del gener passat, es va instal·lar un termocompostador que gira i que permet que la matèria orgànica estigui constantment airejada i sotmesa a rotació cada cop que l'usuari hi posa residus nous. A diferència d'altres sistemes, el dipòsit està alçat i no toca a terra, un fet que evita la presència d'insectes i altres animals. El compostatge es fa de forma natural, gràcies a l'activitat de microorganismes – bacteris, fongs i llevats- a una temperatura que oscil·la entre els 25 i 55 ºC i l'oxigen. D'aquesta manera, els residus de fruita i verdura es converteixen en fertilitzants orgànics amb forma de terra vegetal de color fosc i sense olors desagradables.

Els encarregats d'omplir el termocompostador han estat un grup d'alumnes i un monitor. Feien aportacions d'entre 4 i 10 quilos de restes orgàniques del menjador escolar i hi afegien un quilo de pellet de fusta. Seguidament, havien de fer girar el dipòsit perquè les restes es barregessin correctament i anotaven la quantitat aportada. En els primers tres mesos, han recollit uns 165 quilos de restes orgàniques que, un cop al dipòsit, han permès obtenir 80 quilos de compost.

Aquest fertilitzant orgànic s'ha aprofitat com a adob per a l'horta de l'escola i el sobrant s'ha ofert a usuaris de les hortes públiques del voltant i també s'ha utilitzat per millorar els parterres del servei municipal de jardineria.

El regidor de Medi Ambient d’Olot, Josep Guix, ha explicat que veient els bons resultats, el consistori estudiarà implantar aquest sistema a la resta de centres educatius de la ciutat. Guix ha subratllat "la importància de tirar endavant iniciatives que fomentin el reciclatge i més si, com aquesta, és fan amb l'ajuda d'alumnes".

Més de 1.200 tones de compost a Olot

A Olot, es recullen 1,16 quilos de deixalles al dia per ciutadà. Un 65% és rebuig mentre que el 35% restant prové de la recollida selectiva (un 15% es correspon a la matèria orgànica, un 7,8% al paper i cartró, un 8% als envasos lleugers i un 4,5% al vidre).

La selecció de residus ha augmentat a la ciutat, passant del 26% l'any 2012 fins a un 35,4% actualment, però l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament s'ha proposat anar més enllà a partir de diferents actuacions per millorar la quantitat i qualitat dels residus generats.

Pel que fa a la fracció orgànica, el nivell de selecció per habitant i dia a Olot se situa al 0,16 quilos diaris, una xifra que està per sobre del nivell mitjà a Catalunya que és de 0,14 quilos. En un any, es recullen un total de 2.000 tones de fracció orgànica de residus municipals que es traslladen a la planta de compostatge per al seu tractament. El resultat és un compost que s'ofereix a totes les persones interessades. Qualsevol ciutadà el pot recollir de forma gratuïta acudint a la planta. Durant el 2016 es van obtenir unes 1.219 tones de compost destinats a agricultura, jardineria i horta domèstica.