Veïns amb segona residència a Tossa diuen que paguen més pel rebut de l'aigua al no estar empadronats

Les factures són entre un 30 i 50% superiors

D'una factura de 30 euros a una de 70. Els veïns amb segona residència a Tossa de Mar denuncien que, en els nou rebuts, especifiquen que són veïns no empadronats i els cobren fins a un 50% pel consum. M. Àngels Jiménez ha lamentat aquesta situació, afirma que se senten discriminats i que els tracten com a ciutadans de segona. 'Com que tenim segona residència, creuen que tenim més diners i ens cobren més', ha criticat la veïna que actua com a portaveu d'una quinzena d'afectats.

Els veïns ja han fet arribar les seves reclamacions a l'Ajuntament i al Síndic de Greuges. 'Diuen que ve d'un acord del ple de febrer i que ha seguit els tràmits que ha de seguir, però ningú ens ha informat de res', ha lamentat Jiménez que critica que l'única informació que han rebut ha estat a través d'una carta unida a la factura que explica de forma 'incomprensible' l'apujada de la factura. A més, també han recollit 1.000 signatures i han penjat una cinquantena de pancartes arreu de la població denunciant la situació.

Menys car del que hauria estat

L'Ajuntament de Tossa de Mar argumenta que hi ha hagut una apujada de la factura de l'aigua generalitzada a tots els veïns i que l'únic que paguen de més els que no estan empadronats són vuit euros de comptadors. 'Hi ha hagut una renovació de la canalització i això s'ha de pagar, hem pensat que cobrant més per comptador equilibrem la despesa perquè els veïns de segona residència paguen menys en consum a l'any', ha explicat la tinenta d'alcalde M. Teresa Moré.

El cas és que l'any 2007 el consistori i la companyia d'aigua van signar un conveni de renovació de la canalització. Aquestes obres han costat més de 7 MEUR (milions d'euros) i, tot i que l'ACA n'assumirà una part, els veïns han de pagar la resta. Segons Moré, l'antic equip de govern va pactar un augment de la factura 'molt superior' a l'actual i que s'havia d'aplicar de manera immediata. Quan l'actual equip de govern va entrar a l'Ajuntament van renegociar el conveni per evitar que l'apujada fos tan accentuada.

Ara, els veïns paguen segons el consum -0,85 euros per metre cúbic si en consumeixen entre quinze i vint, 0,95 si en consumeixen entre vint i vint-i-cinc i 1,10 si en consumeixen més de vint-i-cinc-, i els veïns empadronats un cost de 4,22 euros per comptador mentre que els no empadronats paguen 12,64. 'És més car, però és la millor solució', ha conclòs Moré.