Unes restes arqueològiques posen fre a unes obres a Besalú

La troballa consistiria en un trull d'entre els segles XVI i XVIII

El que havien de ser unes obres per a enterrar un dipòsit d'aigua per abastir la sala polivalent de Cal Tronc a Besalú (Garrotxa), s'ha convertit en un problema per l'Ajuntament després de descobrir en els terrenys destinats a acollir-lo, unes restes arqueològiques datades d'entre els segles XVI i XVIII, com també material d'època romana i un cos enterrat.

El que s'ha trobat són unes estructures que pertanyen a un trull d'oli datat dels segles XVI, XVII i XVIII, generant una gran sorpresa ja que no se'n tenia cap mena de constància documental. Segons els materials que s'han extret, aquest edifici hauria funcionat fins finals del segle XIX i hauria ocupat l'espai que actualment és un solar entre Cal Tronc i el carrer Ganganell. Les restes trobades són unes moles, canalitzacions, soleres de decantació del líquid i una estança on s'hi guardarien les tines que preservaven l'oli.

Tot plegat impedeixen situar-hi el dipòsit, ja que la intenció del consistori és respectar el jaciment i cercar alternatives, tal i com ha explicat la regidora de Cultura, Anna Madroñal, en declaracions a El Punt Avui. Amb tot, serà complicat mantenir el jaciment ja que la normativa de seguretat preveu que al costat de l'edifici de Cal Tronc hi hagi un espai a l'aire lliure on encabir-hi 500 persones, cosa que no seria possible si es deixessin les restes a la vista.

Un cos enterrat

A més de la troballa de l'antic trull també s'ha descobert un cos enterrat que no han datat. La manera en que ha estat enterrat (amb el cap orientat a ponent) indicaria que es tracta d'una persona cristiana. L'arqueòloga encarregada dels treaballs, Anna Augé, explica que un enterrament al costat d'un edifici com un trull no és habitual, tanmateix, es troba relativament a prop del Monestir de Sant Pere.