Puigdemont crida l'empresariat a trencar l'status quo amb l'Estat

El president considera que l'única alternativa al procés "és la decadència"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha cridat l'empresariat a trencar "l'status quo" amb l'Estat "per supervivència", perquè l'única alternativa al procés "és la decadència". Puigdemont ha subratllat que quan l'executiu espanyol boicoteja missions empresarials o no inverteix en infraestructures, en clara referència al corredor mediterrani, "s'està posant trampes a ell mateix i no al procés", perquè fins i tot "abandona les empreses que no volen la independència".

Per això, el president ha instat el sector econòmic a girar els ulls cap a Europa i a confiar en el seu "pragmatisme", avançant que la Unió acollirà una Catalunya independent. Carles Puigdemont ha clausurat aquest dijous a Girona el primer acte del cicle de conferències 'Els empresaris volem saber', organitzat pel Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya.

Durant el seu discurs, el president ha tret xifres per defensar l'empenta econòmica de l'Estat propi i ha insistit que el procés actua com a revulsiu a l'hora d'atraure inversions estrangeres.

Ampliació: Davant un auditori format per 300 persones, el president de la Generalitat ha defensat que "el progrés econòmic d'una Catalunya independent és evident". Carles Puigdemont s'ha remès a les estadístiques (PIB, exportació, atur, atracció d'inversió estrangera...) per rebatre el discurs de la por que pregona la Moncloa, i deixar clar que "l'única alternativa" és la independència.

Creixement del 2,5% del PIB català durant el primer trimestre del 2017, rècord d'exportacions per sisè any consecutiu, augment d'un 32% de la inversió bruta estrangera durant el període 2012-2016, atur interanual a nivells del 2008... Són algunes de les dades que el president de la Generalitat ha desgranat per fer palès que el procés no llasta l'economia.

"Quan un inversor estranger de l'altra punta del planeta es plantegi invertir a fora, ho farà en un lloc on els seus ciutadans són uns resignats, que suporten estoicament les desinversions del seu estat?", s'ha preguntat Puigdemont. "O confiarà en un país que, quan li passa això, aixeca el dit i diu 'per aquí no passem'?", hi ha afegit, ressaltant que el procés actua com a revulsiu per atraure capital estranger, "perquè precisament demostra la voluntat de la gent de lluitar".

Per al president de la Generalitat, cal trencar "l'status quo" amb l'Estat, perquè mantenir-lo només "abocarà a la decadència". "Tenim el deure de canviar-lo per supervivència, perquè fins i tot l'estat espanyol abandona les empreses que no volen la independència", ha dit Puigdemont, recordant que quan Madrid boicoteja missions al Marroc o no inverteix en infraestructures "es posa trampes a ell mateix, i no perjudica el procés, sinó a les persones i les empreses".

Confiar en el "pragmatisme" europeu

Durant el seu discurs, Carles Puigdemont també ha volgut esvair dubtes sobre els temors que una Catalunya independent quedaria fora d'Europa. El president ha demanat als empresaris confiar "en el pragmatisme" de la Unió com aliat. "Si els escocesos serien rebuts, i una Irlanda reunificada seria acceptada automàticament, per què no hauríem de ser-ho els catalans?", s'ha demanat. "Som aportadors nets de la Unió Europea", ha insistit.

El president de la Generalitat, a més, també ha volgut fer palesa la voluntat de Catalunya d'obrir-se a l'exterior. I aquí, novament ha tirat de dades d'exportació. "Durant el 2016, només el 37,3% de les vendes de Catalunya s'han fet a l'estat espanyol; el 67,2% restant han estat a la resta del món", ha insistit.

Precisament, el president del Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya, David Poudevida, també ha insistit en aquesta idea durant el seu parlament davant dels empresaris. "Hem agafat la maleta i hem canviat el nostre mercat de referència; si fa un temps era l'estat espanyol, avui dia més del 60% de les vendes es fan a Europa o a d'altres", ha afirmat.

Girona, inici del cicle de conferències

Girona ha donat el tret de sortida al cicle de conferències 'Els empresaris volem saber', organitzat pel fòrum empresarial. L'acte ha comptat amb la participació de les principals organitzacions del territori (Cambra de Comerç, les patronals Pimec i Foeg, l'Associació Gironina d'Empresàries i el Fòrum Carlemany).

De fet, Poudevila ja ha destacat en el seu parlament "la bona sintonia" que s'han trobat amb totes elles, i ho ha posat "com a exemple que la resta del país hauria de tenir en compte". La conferència d'aquest vespre ha girat al voltant de quatre grans eixos, amb l'objectiu d'analitzar i esvair dubtes sobre els reptes i oportunitats de futur de l'economia catalana: internacionalització, pimes i autònoms, sistema fiscal, i mercat de treball i pensions. Per respondre'ls, s'ha comptat amb els economistes Josep Maria Vázquez i Joan Tristany, l'advocat i expert fiscal Heribert Padrol i el secretari general de Treball Josep Ginesta.

Entre d'altres, durant l'acte Tristany ha posat de relleu que l'economia catalana és sòlida en mercats exteriors, però que cal disminuir la concentració empresarial d'empreses que exporten (només les 500 primeres ja fan el 70% de totes les vendes). Vázquez ha criticat que l'actual sistema espanyol "ofega els autònoms i emprenedors" i ha proposat que la Catalunya independent "s'emmiralli en els països veïns" –com França o el Regne Unit- per superar-ne les mancances.

Padrol ha posat l'accent en posar fre al dèficit fiscal i en impulsar mesures de lluita contra el frau, a més d'avançar que el sistema fiscal de l'Estat propi ha de millorar el règim de les pimes. Per últim, Ginesta ha insistit en la necessitat d'apujar salaris, "perquè si es paga amb cacauets, allò que s'obté són micos".

Després de Girona, el cicle de conferències 'Els empresaris volem saber' es farà arreu de Catalunya. El 19 de maig serà el torn de Lleida; el 7 de juny, de Tarragona i finalment, el 20 de juny, el de Barcelona.