El 25,3% dels gironins encara fumen

És una de les dades que s’han presentat en el III Simposi de Tabac a Girona

Aquest matí ha tingut lloc el III Simposi d’Actualitzacions en Tabaquismea la sala Carles Rahola de l’Edifici de la Generalitat de Catalunya a Girona. El Simposi, organitzat per la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Tabaquisme (SCATT) i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha comptat amb la participació de més de 50 professionals d’arreu de la Regió Sanitària de Girona. Han obert la jornada Cristina Pérez, subdirectora general de coordinació de la salut pública a Barcelona i Girona, de la Secretaria de Salut Pública; Alexandra Pascual en representació de la presidència de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Girona; i Àngela Martínez, presidenta de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Tabaquisme.
 
En la presentació s’ha destacat la tendència decreixent a Catalunya en la prevalença del consum de tabac però s’ha insistit en que hi ha molt marge de millora i que cal continuar treballant per incidir en la prevenció, en la cessació tabàquica, en la protecció del fum ambiental del tabac (FAT), en intentar augmentar els espais sense fum, i en controlar les noves formes de consum, a més de fer especial èmfasi en les zones més vulnerables. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya 2015-2016, a la Regió Sanitària de Girona un 25,3% de la població fuma (23,7% diàriament i 1,6% ocasionalment), xifra lleugerament superior a la mitjana de Catalunya. Un 31,4% dels homes fuma i un 19,1% de les dones també.
 
Atès que el 31 de maig és el dia mundial sense tabac, del 25 al 31 de maig se celebrarà la XVIII Setmana sense Fum que aquest any porta per lema 'Menys fumar i més caminar'. S’ha convidat a tots els professionals que conjuntament amb la comunitat organitzi activitats per sensibilitzar dels riscos de fumar i dels beneficis d’una vida sense fum.
 
En el decurs de la jornada també s’ha explicat l’abordatge comunitari de la prevenció del tabac, la intervenció grupal en cessació del tabac i l’estudi Eagles sobre noves evidències en el tractament farmacològic del tabac.