Dos mossos assisteixen un part en plena carretera i de matinada a Llofriu

La mare no va tenir temps d'arribar a l'hospital

La Noelia i en Fernando estaven a punt d'acabar el torn de nit quan van rebre l'avís d'una dona que s'havia posat de part a la carretera C-66, a Llofriu (Baix Empordà).

Van ser els primers en arribar al lloc i es van trobar una furgoneta amb els quatre intermitents aparcada al voral. Quan van preguntar al pare com es trobava la dona, la seva sorpresa va ser descobrir que el nen ja havia nascut.

Tot va passar tant ràpid que el matrimoni –que viu a Ullà- no va poder arribar a l'hospital. Els agents van ser els encarregats de fer les primeres actuacions abans no arribés l'ambulància.

La Noelia va comprovar les constants vital del petit (que encara estava connectat a la mare pel cordó umbilical) i va col·locar-li el bebè sobre el pit. "És l'experiència més emocionant que m'ha passat com a policia", recorda. Aquest dijous, quinze dies després dels fets, s'han tornat a reunir tots quatre a casa de la família per tornar a veure el petit Monaim.

Ampliació: La Faiza va començar a sentir algunes contraccions quan era a casa i li va demanar al seu home, en Baghdad, que anessin ja cap a l'hospital perquè s'estava posant de part. De camí a Palamós, la situació es va accelerar i li va demanar al seu home que aturés el vehicle perquè notava que el nen ja sortia. Ell, espantat, va trucar al 112 relatant la situació i va comunicar que s'aturava a Llofriu.

"Vaig intentar buscar un pàrquing i aturar-me per ajudar-la perquè el bebè ja sortia", recorda. Era un quart de cinc de la matinada del 24 d'abril i pràcticament no passava ningú per la carretera. Paral·lelament, la Noelia i en Fernando van rebre l'avís per l'emissora mentre eren a la comissaria de la Bisbal. "Pensava que era com en d'altres situacions que t'avisen però que quan arribes o bé ja hi és l'ambulància o la mare encara no ha parit", explica ella.

La seva sorpresa va ser quan van arribar a Llofriu i es van trobar la furgoneta del matrimoni aparcada al voral amb quatre intermitents. El primer que van fer va ser preguntar-li a l'home com estava la situació. "Em va dir que el nen ja havia nascut, no ens ho podíem creure", afirma la Noelia. A partir d'aquí, la prioritat dels agents va ser assistir a la mare i al fill per comprovar que es trobessin bé.

Mentre en Fernando tranquil·litzava el pare i s'encarregava de controlar el poc trànsit que passava per la carretera, la Noelia va atendre la mare. Recorda que se la va trobar amb el cap al seient del pilot i les cames cap al seient del copilot i, que quan va aixecar la manta que li cobria les cames, va veure un cordó umbilical. "Va ser llavors quan em vaig dir: l'ha tingut de veritat!", relata emocionada.

En un primer moment, el nen no es movia ni plorava i l'agent li va comprovar les constants vitals. "Li vaig agafar la mà, que la tenia molt freda, i de seguida me la va estrènyer", recorda. A partir d'aquí, va comunicar per l'emissora que tots dos es trobaven bé però que calia agilitzar l'arribada de l'ambulància perquè el nen ja era fora i encara penjava del cordó umbilical. La Noelia va agafar el bebè i li va col·locar sobre el pit a la seva mare. Fins que no va arribar l'ambulància, totes dues van estar agafades de la mà. "Va ser molt valenta, tota una campiona i per a mi admirable", afegeix.

"L'experiència més emocionant com a mossa"

Un cop l'ambulància es va endur la mare i el nen cap a l'Hospital de Palamós, la parella de mossos els hi van perdre la pista. Però tots dos van quedar molt impressionats per l'experiència viscuda. "Era l'últim dia de feina, portàvem una setmana de nits i va ser com el colofó final d'una setmana magnífica de feina", manifesta la Noelia, que reconeix que aquesta és l'experiència "més emocionant i meravellosa" que li ha passat des que està de servei.

Aquest dijous, 15 dies després dels fets, els dos agents han anat a visitar la família a casa seva, a Ullà. Els han rebut amb pastes casolanes i te amb menta, típic del Marroc, país del que són originaris. El matrimoni fa anys que viu a aquest poble del Baix Empordà i té dos fills més, una nena de 6 anys i un nen de 4 anys. L'arribada del germà petit, en Monaim, ha estat tot una festa.

"Tot va ser molt ràpid i em van ajudar molt", recorda la mare. El nen es troba en perfecte estat de salut i el fet d'haver nascut fora de l'hospital no els ha comportat cap complicació. Aquest dijous, el petit Monaim ha estat el protagonista de totes les mirades i carícies. "Quan patrullem per aquí passarem a veure 'us", els han dit els dos agents. "Veniu quan vulgueu, aquesta és casa vostra", els han respost el matrimoni mentre els acomiadaven.