108 expedients sancionadors a empreses per incomplir la llei de pobresa energètica

Són infraccions greus per tallar el subministrament de serveis

L'Agència Catalana del Consum ha obert un total de 108 expedients sancionadors a empreses subministradores per haver comès infraccions relacionades amb mesures urgents per combatre situacions de pobresa energètica a tot Catalunya.

Es tracta sobretot d''empreses comercialitzadores d'electricitat (Endesa Energia i Endesa Energia XXI) i amb menor mesura de gas (Gas Natural Servicios i Gas Natural Sur) que han tallat els servei a famílies vulnerables sense l'informe previ dels serveis socials.

En gairebé el 95% dels casos són els mateixos serveis socials els que denuncien la situació a Consum. Aquesta xifra engloba tot el període que va des de finals del 2015 quan van entrar en vigor la llei 24/2015 fins a 31 de març del 2017.

La directora de l'ens, Montserrat Ribera, ha destacat que totes són infraccions greus per un import de 10.000 euros per expedient. De moment no n'hi ha cap en ferm ja que la majoria han estat recorregudes per l'empresa amb un recurs d'alçada. Per comarques, el Vallès Occidental i el Barcelonès estan al capdavant, amb 15 i 10 expedients sancionadors respectivament, mentre que per localitats destaca Lleida, amb 24 sancions, i Salt amb 5.

Del total d'expedients oberts, Endesa Energia i Endesa Energia XXI concentren el gruix més important, amb 53 i 34 respectivament, mentre que Gas Natural Servicios SDG n'acumula 17 i Gas Natural Sur SDG, 4. Són dades que ha donat a conèixer la directora de l'Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera, a Girona quan se li ha preguntat per aquest tema durant la presentació de la memòria del 2016 de Consum a la demarcació. Ribera també ha destacat, com a dada positiva, que cada cop reben menys denuncies, un fet que demostra, segons ha dit, que les empreses estan complint amb la llei 24/2015 de pobresa energètica.

Pel que fa als municipis on s'han obert aquests expedients, i que en bona part s'han denunciat a través de serveis socials, una part important es troben al Vallès Occidental amb un total de 15 expedients sancionadors que han tingut lloc a Badia del Vallès (4), Santa Perpètua de Mogoda (2), Rubí (3), Sabadell (2), i a les localitats de Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Barberà del Vallès, Sabadell, Montcada i Reixac amb un sol cas respectivament.

A continuació, apareix la comarca del Barcelonès amb 10 expedients oberts. Concretament, a Barcelona (3), Santa Coloma de Gramenet (3), Badalona (2), i l'Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià del Besòs amb un sol cas respectivament.

En tercer lloc hi ha el Maresme on s'han obert 8 expedients a Arenys de Mar (2), Premià de Mar (3), o a Sant Cebrià de Vallalta, Calella i Premià de Dalt. De prop, el segueix el Baix Llobregat, amb 6 expedients registrats –Sant Feliu de Llobregat (2), Sant Vicenç dels Horts (2), Esparaguerra i Martorell-, i també Osona, amb el mateix número, 6, a les localitats de Vic (4), Manlleu i Torelló.

En el cas del Vallès Oriental, en aquesta comarca s'han obert tres expedients sancionadors a Santa Eulàlia de Ronçana, Vallgorguina i Sant Fost de Campsentelles. A l'Alt Penedès n'hi ha hagut 3 més –Gelida (2) i Subirats – i al Pallars Jussà també 3 – 2 a Tremps i 1 a Castell de Mur-.

També s'han registrat denúncies per talls que han acabat amb expedients sancionadors a municipis com ara Navàs (Bages), Tremp i Castellà de Mur (Pallars Jussà), Alt Camp (Valls), Cunit (Baix Penedès), Reus (Baix Camp), a Sant Carles de la Ràpita (Montsià).

Per altra banda, Consum ha obert 4 expedients més al Baix Ebre – Tortosa (3) i Deltebre- i 3 més a l'Anoia –Capellades, Hostalets de Pierola i Santa Margarida de Montbui. La ciutat que més expedients ha concentrat ha estat Lleida, amb un total de 24, la capital i únic municipi del Segrià que ha registrat una sanció d'una empresa subministradora per vulnerar la llei de pobresa energètica.

Un total de 15 a la demarcació de Girona

A les comarques gironines, s'han obert 15 expedients sancionadors. On se n'han registrat més ha estat a Salt (Gironès) amb 5, seguit de Calonge amb 2. La llista es completa amb els municipis on hi ha hagut una sola denúncia. Es tracta de Bescanó, L'Escala, Bordils, Figueres, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí, Celrà i Sant Hilari de Sacalm.

Cal recordar que cap d'aquests expedients sancionadors són en ferm i que la majoria han estat recorreguts per les empreses, que han presentat un recurs d'alçada.