Els quinze menors multireincidents més actius acumulen 128 detencions

En aquest trimestre s'han arrestat un 14% més de joves que delinquien a la demarcació

Actuen de manera "frenètica" –precisa el comissari- cometent un robatori rere l'altre. I cada vegada són més joves. A les comarques gironines, els lladres multireincidents més actius es troben a la franja d'edat que va dels 17 als 22 anys. I si es posa la lupa damunt aquells que encara no han complert la majoria d'edat, les detencions que acumulen els més actius no deixen lloc per al dubte.

Els quinze menors multireincidents que encapçalen els fitxers policials arrosseguen fins a 128 detencions. I com subratlla el comissari, si només s'agafen els set primers d'aquesta llista negra, entre tots ells acumulen ja fins a 87 dels arrestos.

"Aquesta multireincidència ens preocupa, perquè fa que se'ns disparin els delictes contra el patrimoni i això incrementa la sensació d'inseguretat", explica el cap de la Regió Policial. Dins aquesta bossa de menors que delinqueixen dia sí dia també no hi ha un perfil marcat, però sí que els Mossos d'Esquadra n'han identificat alguns trets que comparteixen.

Per exemple, que més de la meitat (en concret, nou) tenen la nacionalitat, tot i que sis d'ells l'hagin aconseguida a posteriori, perquè són nascuts a l'estranger. O que, en el cas dels qui estan interns en centres d'acollida, aquesta mesura no els suposa cap impediment per continuar delinquint, perquè ho fan aprofitant les sortides o els permisos.

Robatoris a domicili

Sobretot, aquests menors multireincidents s'han especialitzat a cometre un determinat il·lícit: els robatoris amb força a domicilis. I aquí, novament, les dades parlen per elles mateixes. Dins aquest 'top ten' dels més prolífics, n'hi ha un que ja acumula fins a 28 detencions. Totes, per aquest delicte.

El cap de la Regió Policial de Girona admet que, ara per ara, per treure'ls de circulació, l'única opció que té la policia és fer-los un seguiment de prop. Josep Milan, però, també subratlla que "cada vegada ho tenen més difícil" per collar-los, perquè els multireincidents, siguin menors o no, "n'aprenen de cada delicte que cometen" i eviten deixar rastres (per exemple, empremtes dactilars o vigilant que no hi hagi cap càmera que els filmi).

Per això, el comissari insta la justícia a moure fitxa i a endurir les penes. "Cal fer una reflexió sobre si el tipus de societat que volem és aquella que viu instal·lant alarmes i reixes a casa per impedir que li entrin; si la resposta és que no, aleshores cal canviar les lleis", subratlla el cap de la Regió Policial.

Un 14% més de detencions

Els menors multireincidents tenen, però, una altra realitat al darrere: una delinqüència juvenil que a les comarques gironines no ha parat de créixer. L'any passat, a la demarcació els Mossos d'Esquadra van detenir 386 menors, un 9% més en comparació al 2015.

La majoria dels arrestos, fins a un 77%, eren per delictes contra el patrimoni (robatoris en habitatges, atracaments, furts, etc.). A aquests els segueixen els delictes contra les persones (lesions, agressions, amenaces) i contra l'ordre públic. I com també passa amb els multireincidents, la majoria dels detinguts tenen a tocar la majoria d'edat (perquè tenen entre 16 i 17 anys).

I aquest 2017, de moment, el panorama no millora. Només durant el primer trimestre, els mossos ja han detingut 111 menors, xifra que en comparació amb el mateix període de l'any passat suposa un increment del 14.43%. I sobretot, precisa el cap de la Regió Policial, és especialment significatiu el mes de març, perquè d'un any per l'altre s'han arribat a doblar les detencions (passant de les 23 del 2016 a les 51 d'aquest 2017).

"Posar el comptador a zero"

A l'hora de combatre la delinqüència comesa per menors, els Mossos d'Esquadra posen el focus en diversos àmbits. "Ens preocupen aquells que no estan escolaritzats, per això participem de manera activa en les taules de conflictivitat juvenil", indica el comissari. "A més, no hem d'oblidar els joves que pertanyen a les segones i terceres generacions de nouvinguts, perquè possiblement no veuen el futur massa clar i es poden trobar abocats a situacions que es converteixin en un primer esgraó per acabar delinquint", hi afegeix el cap de la Regió Policial.

I novament, centrant-se més en els multireincidents, Josep Milan insisteix en la necessitat d'abordar la problemàtica des d'una perspectiva més àmplia que la policial. I aquí, interpel·la de nou a la justícia. "Quan s'arriba als 18 anys es posa el comptador a zero; per tant, tots els fets que s'han comès mentre s'és menor no compten, i això comportarà que n'hi haurà que continuïn la línia de delinquir", conclou el cap de la Regió Policial.