PDeCAT i ERC de Palafrugell pacten fer fora de l'alcaldia al socialista Juli Fernández

L'assemblea local dels demòcrates ja han ratificat l'acord i els republicans l'hauran de votar aquest dijous al vespre

Només falta que l'assemblea local d'ERC ho ratifiqui, però l'acord entre els republicans i el PDeCAT per formar una majoria alternativa a Palafrugell (Baix Empordà) ja és un fet. I de retruc, la moció de censura que les dues forces presentaran per fer fora de l'alcaldia el socialista Juli Fernández (que porta al càrrec des del 2011).

D'ençà que després de les últimes municipals va reeditar el pacte amb l'aleshores CiU, Juli Fernández governava amb tretze regidors. Els set del PSC, els cinc de l'antiga coalició i el de l'Entesa Guillem Genover. Però en els darrers mesos, la corda entre Fernández i els convergents s'havia tensat massa. Tant, que al final va acabar trencant-se.

A finals de març, els quatre regidors del ja nou PDeCAT abandonaven l'equip de govern. El fins llavors tinent d'alcalde Albert Gómez justificava el trencament per les "constants deslleialtats" amb què s'havien trobat per part de l'alcalde.

Entre d'altres, Gómez el va acusar d'haver tirat pel dret amb les polèmiques obres al Golfet, de no informar-los de les novetats d'alcaldia i de voler treure la regidoria de Cultura a Maria Teresa Frigola (del PDeCAT). A més, Gómez també va criticar les intencions de Fernández per no cedir-li l'alcaldia durant el darrer any de mandat (tal com recollia el pacte de govern).

Nou regidors davant els onze d'ERC i PDeCAT

El trencament del pacte va deixar el govern de Palafrugell en minoria amb nou regidors dels 21 que té el ple (els set del PSC, el de l'Entesa i el d'Unió). Aquest darrer, Lluís Pujol, va decidir mantenir-se a l'equip de govern quan els quatre del PDeCAT van sortir-ne.

A partir de l'abril, a l'oposició hi havia doncs dotze regidors: els set d'ERC, els quatre dels PDeCAT i el de C's. I això donava opció a bastir una majoria alternativa i desbancar l'alcalde amb una moció de censura.

Una opció que va prendre força al darrer ple, celebrat tot just dimarts de la setmana passada. Allà, els quatre regidors del PDeCAT van donar suport a una moció presentada per ERC perquè s'aturessin les obres al xalet de Calella. Una moció que va fer més evident la possibilitat que les dues forces estiguessin gestant un acord per desbancar el PSC de l'alcaldia.

Precisament, va ser també en aquest ple quan es va llegir el nou cartipàs, que aviat quedarà en no res (quan ERC avali l'acord per impulsar la moció de censura). Al ple, a més, el fins aleshores regidor de C's Víctor Girbal va passar a ser no adscrit, perquè va abandonar la formació taronja.

Els detalls, divendres

L'acord entre el PDeCAT i ERC de Palafrugell per bastir una majoria alternativa ja s'ha posat sobre paper. Els demòcrates ja l'han ratificat en assemblea local, i dijous tocarà el torn als republicans, que també l'avalaran si no hi ha moviments de darrera hora. Per divendres al matí, les dues formacions han convocat una roda de premsa per donar a conèixer tots els detalls del pacte.