Mor als 81 anys l'olotí Gaspar Espuña

Fou el fundador del Campus de Turisme, Hostaleria i Gastronomia de la UB

El fundador del Campus de Turisme, Hostaleria i Gastronomia de la UB, Gaspar Espuña, ha mort aquest dissabte a l'edat de 81 anys. Espuña va dedicar tota la seva trajectòria professional a la direcció i assessorament d'empreses dedicades al món del turisme. Nascut a Olot el 1935, era llicenciat en Filosofia per la Universitat de Roma i en Ciències Polítiques per la de Ginebra. També era diplomat en Estudis Europeus i en Psicologia Industrial i Clínica a la Universitat de Barcelona (UB). Malgrat la seva formació acadèmica, Espuña va impulsar el 1969 el Centre d'Estudis Tècnics Turístics (CEET), que ha acabat donant pas a l'actual campus universitari adscrit a la UB, i per el que hi passen cada any prop de 2.000 alumnes.
 
Espuña va ser un dels experts més respectats dins el món del turisme i la hostaleria. El president de la Fundació CEET, Narcís Coll, el qualifica com un "visionari" perquè "va saber anticipar-se" als camins que seguiria la formació en el món turístic. "Va saber transformar aquella visió en un gran complex de formació turística, hotelera i gastronòmica, dinàmic i innovador, reconegut a nivell nacional i internacional, que avui és el CETT", ha afegit.

La rellevància d'Espuña dins el sector l'ha portat a ocupar diferents càrrecs, entre els quals, ser membre del comitè organitzador del Saló Internacional del Turisme de Catalunya (SITC), -actualment conegut com B-Travel- , o membre de l'entitat europea d'experts en turisme Groupe de Développement, amb seu a París.

Nombrosos reconeixements

La trajectòria professional d'Espuña l'ha portat a rebre diferents reconeixements. Entre ells destaca la Creu de Sant Jordi que la Generalitat de Catalunya li va entregar el 2005. També va rebre la Medalla d'Honor de l’Ajuntament de Barcelona (2006), la Medalla d'honor del Turisme de la Generalitat de Catalunya (2000) o la Medalla d'argent del Turisme del Ministeri de Turisme de França (1991).

L'últim guardó rebut ha estat el Premi del Consell Català de Formació Professional, a la trajectòria individual desenvolupada en el camp de la formació professional, reconeixement que la Generalitat de Catalunya li havia atorgat aquest mateix mes d'abril.