CatSalut pagarà 208.000 euros a una pacient operada a l'Hospital de Blanes que va perdre una cama

Li van haver d'amputar la cama per un "retràs en el diagnòstic"

La pacient es va operar d'una pròtesi de genoll el febrer de 2013 a l'Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes (Selva). Després de sortir de quiròfan, ja va manifestar que no se sentia la cama esquerra. Segons recull la sentència, no se li va fer cap estudi arterial, tot i que la pacient tenia antecedents per una patologia d'arteriopatia. De fet, el magistrat qualifica de "sorprenent" que se li donés l'alta tot i manifestar aquests símptomes.

Quatre dies després de rebre l'alta, el 8 de febrer de 2013, va anar novament a l'Hospital de Blanes perquè notava el peu congelat. Llavors, tampoc se li va practicar cap prova vascular. "Hauria estat correcte practicar-li la prova, i més quan tenia antecedents d'arteriopatia", recull la sentència.

Un mes més tard, la dona va tornar a l'Hospital de Blanes perquè el dolor persistia. En aquella ocasió, tampoc se li va practicar cap estudi del sistema arterial. Com que la dona continuava amb el turmell inflamat i amb dolor, va decidir anar al centre mèdic privat Teknon a Barcelona, on la van derivar al Trueta de Girona. És en aquest moment, a data 12 de març, quan se li practica per primer cop una exploració radiològica de les artèries de les cames.

Dos mesos més tard, se l'opera per posar-li un 'by-pass' arterial que no funciona i els metges es veuen obligats a amputar-li la cama. Havien passat tres mesos des que l'havien operat per primer cop a Blanes.

"Especialment greu"

El magistrat considera que és "especialment greu" que després de ser operada tornés en dues ocasions a les Urgències de l'Hospital de Blanes per queixar-se del dolor i que no se li fes cap prova per comprovar l'estat de les artèries. "El retràs en el diagnòstic ha contribuït de manera directa i total a haver-li d'amputar la cama", recull la resolució judicial.

Per tot plegat, el jutjat contenciós administratiu condemna el Servei Català de la Salut a pagar una indemnització de 208.245,2 euros a la dona. La sentència es pot recórrer.