El port de Palamós preveu rebre 38.000 passatgers aquesta temporada

La instal·lació acollirà aquest 2017 una xifra rècord d'escales amb un total de 39

El luxós veler Club Med 2 de la companyia Club Med Cruises ha inaugurat aquest dijous la temporada al port de Palamós coincidint amb un dia de baixes temperatures i pluja. El creuer porta a bord 114 passatgers, majoritàriament francesos, i 170 tripulants. Ha arribat a les 7 del matí procedent del port de Barcelona i preveu salpar a les 3 de la tarda en direcció a Niça (França). Serà l'única escala que el Club Med 2 farà aquesta temporada a aquest port, un indret on ja va aturar-se l'any passat. Aquest vaixell de bandera francesa té 187 metres d’eslora, 20 metres de mànega i 5 metres de calat. El luxós veler de cinc pals a l’hivern navega pels mars del Carib i a l’estiu per la Mediterrània.

La temporada de creuers a aquest port del Baix Empordà s'allargarà fins al 2 de novembre. Es preveu que aquesta instal·lació rebi 39 escales –una xifra rècord- i uns 38.000 passatgers, el que representa un 54% més que la temporada passada.

Pel que fa a la categoria de creuers, aquesta temporada arribaran més vaixells de luxe. D’entre les 39 escales previstes, 22 seran creuers de luxe, amb una escala més que l’any passat, i 17 creuers seran de categoria estàndard, amb sis escales més que la temporada anterior. A nivell percentual, els creuers de luxe representaran més de la meitat del total (un 56%) mentre que els vaixells de categoria estàndard, un 44%. Aquest fet, segons Ports de la Generalitat, permetrà diversificar les companyies així com la tipologia dels turistes que porten. A nivell d'escales inaugurals, en total n'hi haurà 7 corresponents als creuers Albatros, Aida Aura, Seabourn Encore, Seven Seas Voyager, Sirena, Island Sky i Oriana, que visitaran per primer cop el port.

El president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, ha augurat que aquesta serà una temporada "excel·lent" que consolidarà la Costa Brava com a una de les destinacions amb més demanda del mediterrani i amb bones perspectives de futur. Fa uns dies també es va anunciar que el port de Roses (Alt Empordà) batrà el rècord de passatgers aquesta temporada que acaba de començar amb 6.500 passatgers.

En el cas de Palamós, Font ha subratllat que la temporada s'allargarà fins al novembre, essent el setembre i octubre els mesos amb més arribades de creueristes amb 9 i 8 escales respectivament. I això és positiu, ha afegit, perquè permetrà aconseguir un dels objectius com és la "desestacionalització del turisme". També ha xifrat en uns 3,1 milions d'euros d'impacte econòmic directa que aquesta activitat de creuers deixarà al municipi.

Per altra banda, el responsable de Ports ha recordat que l'arribada d'aquests creueristes estrangers és una "oportunitat per situar la Costa Brava al món" ja que en un futur poden decidir tornar a venir de vacances per fer una estada més llarga.

Les obres d'adequació per ser port Schengen es faran aquest any

Referent a les millores a l'estació marítima del port per poder ser punt Schengen, Font s'ha compromès a fer-les i enllestir-les aquest any, en un moment en què hi hagi menys afectació d'activitat i amb un cost de 150.000 euros. Bàsicament, el que el Ministeri d'Interior ha demanat és que hi hagi una nova sala de retinguts per separar homes, dones i nens, així com un vestuari per a la policia. "Esperem que sigui el darrer requeriment que successivament ens venen fent per poder ser punt Schengen i aconseguir l'autorització definitiva", ha afirmat Font. Això permetrà, per exemple, que una companyia pugui fer un canvi de tripulació amb treballadors que acostumen a no ser de l'àmbit Schengen i per tant que tinguin en compte el port de Palamós a l'hora de fer-hi escala. El Govern ja ha destinat prop de 600.000 euros per adequar aquesta estació marítima.

La inauguració s'ha fet amb la presència del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Palamós, Jordi Pallí; el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé; el president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera, i el vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Jaume Dulsat, entre d’altres autoritat.