Milloren la tanca del poblat neolític de La Draga per protegir-lo després de quatre incendis provocats

Aquesta inversió feta pel consistori ha costat 35.000 euros

Al gener del 2009 uns brètols van calar foc a dues de les tres cabanyes del parc neolític de la Draga de Banyoles. Es tracta d'unes cabanyes que reprodueixen com vivien els avantpassats prehistòrics de l'Estany. Un atractiu turístic únic a tot Catalunya que rep anualment entre 3.000 i 3.500 visitants, sobretot escolars. Les cabanyes ja havien estat objecte d'altres incendis en tres ocasions anteriors. En aquest últim foc es va calcinar completament una cabanya i es va malmetre bona part de l'altra.

Un any i mig després d'aquests fets el parc es reobre completament amb diverses novetats. Per reforçar la seguretat i protegir i limitar la reconstrucció d'un poblat neolític, l'Ajuntament de Banyoles ha renovat les tanques que l'envoltaven. El poblat està situat entre el parc de la Draga i l'estany. Pel costat del parc, les noves tanques estan fetes de ferro i simbolitzen els joncs que hi ha a l'estany. Per l'altra banda, s'ha instal·lat un reixat doble amb uns dos metres de separació on hi ha tota una zona de vegetació. Aquesta doble tanca amb espai enmig, busca posar encara més difícil als brètols que puguin accedir al recinte.

Des del consistori estan satisfets de les noves mesures preses i asseguren que les noves tanques 's'adapten a la perfecció amb l'entorn'. Com a altres mesures, en la primera fase d'execució del projecte d'habilitació del parc neolític de la Draga també s'ha ubicat un tancat al voltant dels lavabos per millorar-ne l'estètica i s'han reconstruir les dues cabanyes que van quedar malmeses en l'últim incendi –s'ha tardat mig any-. El cost d'aquesta primera fase és de 35.000 euros.

De cara a finals d'aquest any es preveu que estigui finalitzada tota la tanca. Però encara queda una segona fase del projecte que consisteix en la instal·lació de nous bungalous per acabar d'habilitar l'entrada –que ha canviat de lloc-. Es tracta de la construcció d'un edifici com a taquilla i unes sales per facilitar els tallers que fan els escolars que visiten el parc.

La regidora de cultura de l'Ajuntament de Banyoles, Francesca Palomera, ha explicat que volen intentar declarar el parc Bé Natural d'Interès Nacional i que a l'octubre del 2011 acollirà el Congrés Internacional d'Arqueologia.

La Farga de l'Aram, espai cultural i no policial

El consistori durant aquests anys també ha desenvolupat altres inversions per millorar l'entorn del municipi. Una d'elles és la consolidació de l'edifici de la Farga de l'Aram. Aquestes obres es van iniciar al 2007 i han disposat d'un pressupost de 240.000 euros –entre el consistori i l'Incasòl-.

La consolidació de l'edifici, que estava en desús, ha consistit en restaurar l'estructura per aconseguir un edifici sòlid i estable que permeti acollir diverses activitats. Des de l'ajuntament asseguren que encara no saben què s'hi ubicarà i no descarten cap possibilitat, però ja parlen de fer-hi un centre d'interpretació on hi hauria una sala d'exposicions. La idea que segur que quedarà al calaix serà la de fer-hi un museu.

La finca és del segle XVII i a mitjans del segle XX els seus propietaris la van cedir a l'Ajuntament de Banyoles per a usos culturals.

En un primer moment es va parlar de que a l'edifici de la Farga de l'Aram s'hi instal·laria la nova seu de la Policia Municipal de Banyoles. El regidor d'urbanisme, Jordi Bosch, ho ha negat i ha explicat que aposten perquè aquesta seu se situï 'a la mateixa zona' però 'en cap cas' a l'edifici de l'antiga Farga. Parlen de la possibilitat d'ubicar-la on hi ha actualment el magatzem de l'edifici tot i que es tractaria d'una instal·lació començada de nou.

Can Quim del Rec

Una altra inversió de l'Ajuntament de Banyoles és la recuperació de Can Quim del Rec, un espai per a entitats. Aquest antic molí s'ha adequat perquè es trobava en males condicions de seguretat i accessibilitat, i ha costat 230.000 euros.

L'alcalde de la ciutat, Miquel Noguer, ha afirmat que es tracta d'un espai 'emblemàtic' i ha afegit que es tracta d'un 'bon lloc' on reubicar-hi les seus d'algunes entitats culturals, associacions del municipi i de formació esportiva.

Per tenir-ho definitivament acabat només falten algunes escales i la instal·lació d'una cadira per a facilitar l'accés als minusvàlids.