Front comú de Bordils, Cervià i Celrà contra la nova línia que connectarà la MAT amb Juià

Els tres consistoris presenten al·legacions al projecte i mobilitzacions

Els Ajuntaments de Bordils i Cervià de Ter s'han unit a Celrà per crear un front comú contra la línia de 220 kV que ha de connectar la MAT amb la subestació de Juià (Gironès). Celrà ja havia anunciat que hi presentaria al·legacions i ara també s'hi sumen els altres dos consistoris, que anuncien que treballaran coordinadament entre ells "per evitar que el projecte destrueixi el territori". Tots tres ajuntaments consideren que no s'ha justificat la necessitat de la línia, que no es contempla l'impacte visual, paisatgístic i ambiental (creuarà cinc municipis) i que tampoc s'estudia la possibilitat, en cas de justificar-ne la necessitat, de fer-la soterrada o compactar-la amb les ja existents. Per tot plegat, demanen al Govern que no autoritzi la nova línia que vol aixecar Red Eléctrica. A més, diuen que faran costat a veïns i entitats que s'hi posicionin en contra.
 
La nova línia, que aixecarà Red Eléctrica, connectarà la futura subestació de la MAT a Sant Julià de Ramis (de la qual ara n'han començat les obres) amb la subestació d'Endesa a Juià. En total, tindrà 5,6 quilòmetres i una vintena de torres. La línia, que té un pressupost d'1,89 MEUR, afectarà cinc termes municipals: Juià, Celrà, Bordils, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis.

Red Eléctrica en justifica la necessitat perquè, a través d'aquesta línia, la xarxa de distribució en aquesta zona del Gironès quedarà més mallada. És a dir, que si hi ha qualsevol incidència, es minimitzarà el risc que hi pugui haver talls de subministrament.

El projecte es troba ara en fase de tramitació. I és precisament aquí on ha topat amb l'oposició frontal dels tres consistoris, que han presentat al·legacions demanant a la Generalitat que no l'autoritzi. Asseguren que no s'ha justificat la necessitat de la línia i que, a més, "no es contempla l'impacte visual, paisatgístic i ambiental).

També exposen que, en cas de justificar-se'n la necessitat, no s'ha previst la possibilitat de soterrar aquesta nova línia i les ja existeixen, com tampoc l'opció de compactar-la.

A banda de les al·legacions presentades, els tres consistoris anuncien que treballaran de manera coordinada "per evitar que el projecte destrueixi el territori" i que faran costat a les entitats i veïns que s'hi posicionin en contra.