Retiren més de 200 quilos de brutícia del fons marí de la platja de Sa Palomera de Blanes

Els voluntaris han recollit restes de focs artificials i cadires cremades

  • El resultat: més de 200 quilos de brutícia retirada del fons marí de la platja de Sa Palomera © ACN
    El resultat: més de 200 quilos de brutícia retirada del fons marí de la platja de Sa Palomera © ACN
  • Entre la brutícia trobada al fons marí destaca la troballa d'aquestes cadires © ACN
    Entre la brutícia trobada al fons marí destaca la troballa d'aquestes cadires © ACN
  • Diversos participants a punt de submergir-se per netejar el fons marí © ACN
    Diversos participants a punt de submergir-se per netejar el fons marí © ACN

El grup del Voluntariat de l'Alt Maresme de Medi Ambient realitza des de fa set anys les neteges del fons marí a les platges de diversos municipis catalans, com Blanes, Sant Adrià del Besòs, Calella, Canet de Mar, Arenys de Mar, Santa Susanna, Malgrat de Mar i Lloret de Mar. A Blanes, aquest diumenge s'ha celebrat la cinquena edició que ha acollit a més de quaranta submarinistes disposats a submergir-se a les aigües de la platja de Sa Palomera per netejar-ne el fons marí. Els participants que s'han dividit en grups de dues o tres persones han estat durant 45 minuts sota el mar en busca de brutícia.

Guillem Falcó, biòleg marí i participant, ha explicat que aquesta platja té una peculiaritat que és la gran roca de la Palomera que retén els residus que venen del fons del mar i de les corrents subaquàtiques, i per aquest fet s'acumula una gran quantitat de brutícia. Falcó ha explicat que els submarinistes han baixat fins a uns 8 metres de profunditat dels 12 que té la platja.

El resultat de la jornada d'aquest diumenge ha estat més de 200 quilos de brutícia recollida, la majoria restes dels focs artificials que es van fer ara fa un mes al municipi, però també han arribat a treure'n diverses cadires, llaunes o papers.

Restes de la llevantada de fa dos anys

Segons han explicat els responsables de la neteja, aquestes quatre cadires localitzades al fons marí de la platja de Sa Palomera, podrien ser una mostra de la llevantada del dia de Sant Esteve d'ara fa dos anys, que probablement pertanyies a un dels creuers que es van enfonsar.

I és que el fort temporal del desembre de l'any 2008 va causar danys importants a diversos municipis catalans, entre ells Blanes. A principis d'aquesta estiu el consistori juntament amb protecció civil van retirar deu tones de deixalles que s'havien acumulat al fons marí, i la majoria eren restes del passeig del municipi que va quedar destrossat per la forta llevantada.

Blanes, una de les platges més brutes

Molts dels participants que s'han submergit aquest diumenge a la platja de Sa Palomera han coincidit que hi ha una gran quantitat de brutícia acumulada al fons marí.

Albert Gallardo, un dels participants ha explicat que majoritàriament ha recollit restes dels focs artificials però també diverses llaunes o papers. La seva 'parella aquàtica', Ester Tàssias, ja fa diversos anys que col·labora en la neteja del fons marí de diverses platges, i comparant-ho ha destacat que la de Blanes 'és la més bruta que hi ha'. Tàssias ha explicat que sempre que marxen tenen la sensació que han deixat moltes deixalles per recollir. 'S'haurien de fer més neteges del fons marí a la platja de Sa Palomera', ha recalcat aquesta participant.

Sergi Boada, un biòleg marí i també participant en la jornada d'aquest diumenge, ha destacat que la platja de Sa Palomera està més bruta que les altres pel fet que s'han celebrat fa poc els focs artificials i també perquè té la riera molt a prop. Un altre participant, Josep Mainou, ha opinat el mateix però s'ha mostrat més optimista ja que creu que les platges catalanes cada vegada estan més netes. 'Fa vuit o deu anys recollíem molta més brutícia que actualment', ha explicat Mainou.

Satisfets de la feina feta

El portaveu del Voluntariat de l'Alt Maresme de Medi Ambient (VAMMA), Joan Basart, ha explicat que estan molt satisfets de la cinquena edició de la neteja del fons marí a Blanes ja que hi ha hagut un alt índex de participació i s'han recollit més de 200 quilos de brutícia.

Ara, el grup ja es prepara per realitzar el proper 5 de setembre la neteja a Malgrat de Mar i el 3 d'octubre a Lloret de Mar. Des del maig d'aquest any ja han realitzat sis neteges del fons marí de diverses platges catalanes.