L'Estat amaga informació per evitar dotar d'espai Schengen al port de Palamós

La Generalitat reclama a Madrid que posi "per escrit" el que necessita

Nou capítol del serial perquè Palamós sigui port Schengen i pugui disposar d'un Punt d'Inspecció Fronterera (PIF) per a mercaderies d'origen animal. El gerent de Ports ha reclamat a l'Estat que "parli clar" i posi per escrit totes les actuacions que cal fer perquè Madrid sol·liciti a Brussel·les que tiri endavant una declaració de la qual, fins ara, només hi ha promeses incomplertes.

Joan Pere Gómez ha tret xifres per fer palès que, d'ençà del 2008, la Generalitat ha invertit fins a 584.685 euros per construir, adaptar i ampliar l'estació marítima (on s'hauran de fer els controls dels creueristes que entrin des d'aquí a l'espai Schengen). "Hem complert tots els requeriments que fins ara ens ha fet l'Estat; entre d'altres, habilitant dependències a l'estació marítima, posant una porta lliscadora, un tancat físic o un sistema anti-intrussió", ha dit el gerent.

Ara, a tota aquesta inversió, s'hi han de sumar 150.000 euros més per a aquest 2017. Són els que serviran per fer uns vestuaris per a la policia i habilitar espais independents per a homes, dones i nens a la zona de retinguts. Un requeriment que l'Estat ha fet fa tot just dos mesos (al febrer) i que la Generalitat ja ha pressupostat. No sense manifestar, però, la seva "sorpresa" perquè amb la tramitació del Punt Schengen veuen com el govern espanyol no deixa "les coses clares".

"Demanem lleialtat institucional i que se'ns diguin totes aquelles actuacions que calen fer", ha subratllat el gerent de Ports de la Generalitat. "Nosaltres farem tot allò que sigui necessari, però estaria molt bé que per part de l'Estat se'ns ho digués de manera clara i concisa", hi ha afegit Gómez.

El gerent no ha entrat a valorar si hi ha intencionalitat al darrere per part del govern espanyol de frenar la declaració de port Schengen. Sí que ha dit, però, que vol pensar que "allò que hi ha hagut ha estat un oblit", instant de nou l'Estat a posar el llistat de requeriments sobre la taula.

Impulsar el trànsit de mercaderies

Joan Pere Gómez ha participat aquest divendres en una jornada comercial, celebrada a Palamós mateix, que tenia com a objectiu atraure empreses que permetin impulsar el trànsit de mercaderies al port. Tant siguin exportacions com importacions.

I de fet, com posen de relleu les xifres, hi ha camí per recórrer. El port de Palamós, especialitzat en tràfics de càrrega general sense contenidors, té capacitat per absorbir fins a 500.000 tones de mercaderia anual. Tot i això, l'any passat des d'aquí només se'n van moure 146.430 (un 4% més que al 2015).

Pel què fa a importacions, van ser sobretot pasta de paper, material siderúrgic, barita, ciment i fusta. I pel què fa a exportacions, biomassa (estella) i càrrega de projectes (és a dir, maquinària industrial destinada a fàbriques i equipaments).

Durant la jornada, Ports de la Generalitat ha explicat a la quarantena d'empresaris que hi han assistit que a Palamós, on el moll mesura 386 metres, hi poden atracar vaixells de fins a 50.000 tones. L'esplanada d'operacions (de 7.500 metres quadrats) disposa entre d'altres de dues grues que poden moure 70 tones i carretons elevadors per facilitar les operacions. Actualment, a Palamós hi operen dos estibadors: Félix Ribera e Hijos SA i Matas SL.

Convivència amb els creuers

Des de l'empresariat, un dels recels que es té és la convivència entre els creuers i els vaixells de càrrega. De fet, un d'ells que importa mercaderia des de Xina, Índia, Turquia o el Marroc ha criticat que algun cop ha hagut de moure una nau ja atracada perquè arribava un creuer al moll.

El gerent de Ports de la Generalitat ha garantit, però, que hi haurà "convivència" entre els dos sectors. "Perquè creuers i comerç creixin no ho farem en detriment d'un dels dos sectors", ha subratllat. "El port de Palamós és gran i hi ha moments puntuals en què es poden trobar un creuer amb un vaixell comercial; allò que cal és preveure-ho i arribar a l'entesa", ha conclòs.

El vicepresident de Ports de la Generalitat, Pere Padrosa, que ha clos la jornada, ha subratllat que l'acció d'avui ha d'ajudar "a captar nous tràfics de mercaderies i impulsar el port de Palamós des de la vessant comercial com a generador de riquesa i ocupació per al territori". Padrosa ha conclòs que el port de Palamós "ha de ser el gran port de referència del nord de Catalunya, des d'on els empresaris puguin importar i exportar".