Jutgen una doctora de Palamós que el seu diagnòstic erroni hauria provocat la mort d'un pacient

Suposadament seria la segona vegada que comet aquest error

Una metgessa de l'hospital de Palamós s'ha assegut aquest dijous al banc dels acusats del Jutjat penal 2 de Girona acusada d'homicidi imprudent. S'enfronta a 3 anys de presó i 5 d'inhabilitació. L'acusació particular sosté que la doctora va cometre una "negligència" a l'hora de diagnosticar un pacient que va anar a urgències el 26 de juny del 2011. La metgessa va concloure que l'home patia dolor a la boca de l'estómac per una indigestió però, dos dies després, el van haver d'intervenir d'urgència per una dissecció aòrtica. Va morir 42 dies més tard. Segons l'acusació particular, la metgessa no va fer cas dels antecedents familiars ni va fer les proves suficients per descartar patologies més greus, sobretot tenint en compte que ja la van jutjar el 2005 per la mort d'un germà de la víctima pel mateix error mèdic. Llavors, la van absoldre. "A urgències no vam demanar un canvi de metge perquè pensàvem que no cometria dues vegades el mateix error", ha afirmat una germana al judici.
 
Ampliació: És el segon cop que la mateixa metgessa s'asseu al banc acusats per cometre un error a l'hora de diagnosticar dos membres d'una mateixa família. En el primer cas, un home de 34 anys va morir l'any 2000 per una dissecció aòrtica. La suposada negligència va arribar a judici l'any 2005 i la doctora va quedar absolta.

Un germà de la primera víctima també es va començar a trobar malament el 26 de juny del 2011. L'home, que tenia una minusvalidesa, es queixava d'un dolor abdominal que se li estenia cap a l'esquen. Els seus familiars el van acompanyar fins al CAP de Palafrugell i, des d'allà, una doctora el va derivar a l'hospital de Palamós perquè li poguessin fer proves complementàries per descartar patologies més greus.

Quan van arribar a l'hospital, la metgessa que el va atendre a urgències va ser la mateixa que, anys abans, havia tractat el seu germà. "Ens vam reconèixer i em vaig quedar com en xoc", ha explicat una germana. "No vam demanar un canvi de metge perquè pensàvem que no cometria dues vegades el mateix error", ha explicat una germana que el va acompanyar a l'hospital. La dona ha assegurat que li va preguntar en més d'una ocasió a la doctora si descartava que es tractés d'un aneurisma, com el que havia tingut el seu altre germà. "Va dir que sí, que era una indigestió", ha afegit.

L'acusació particular, encapçalada per l'advocada Mònica Tarradellas, assegura que la doctora va cometre una negligència perquè no va fer cas dels antecedents familiars greus i no va demanar proves per descartar que patís el mateix que el seu germà, com ara un TAC. "L'acusada, infringint de forma greu la 'lex artis' i la més elemental nomopraxi en un professional amb els coneixements de què disposava, li va donar l'alta després de realitzar-li un analítica, un electrocardiograma i una radiografia d'abdomen", sosté l'acusació. Després de diagnosticar-lo i donar-li tractament, li va donar l'alta i van tornar a casa.

El dolor no para

L'home, però, es continuava queixant de dolor. Per això, una altra germana va decidir, de matinada, portar-lo de nou al CAP. Amb el diagnòstic que ja li havia fet la metgessa de l'hospital de Palamós, a l'ambulatori li van administrar un calmant per reduir el dolor. Durant unes hores, el mal va remetre però va continuar augmentant al llarg de les hores.

La família, intranquil·la, va decidir tornar a anar a l'hospital cap a dos quarts de dotze del matí del 28 de juny. Un cop allà, i tractat per una altra doctora, li van fer un TAC i van concloure que patia una dissecció aòrtica. El van traslladar d'urgència en helicòpter a l'hospital Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona, on el van intervenir immediatament. "Va sortir de l'operació però ja no vam poder tornar a parlar amb ell mai més", ha explicat la germana. L'home va morir 42 dies després d'ingressar. "Existeix una clara relació de causalitat entre la conducta realitzada per l'acusada i el resultat de mort", argumenta l'acusació.

Negligent

Tarradellas exposa que una simple prova a l'abast de la metgessa, com ara fer un TAC, o haver donat més importància a les circumstàncies de la mort del germà, haurien anticipat el diagnòstic en més de 48 hores de diferències i, per tant, haurien augmentat les possibilitats de supervivència.

Per això, l'acusació particular exercida pels germans de la víctima sol·licita una condemna de 3 anys de presó i demana que inhabilitin la metgessa durant 5 anys per un delicte d'homicidi imprudent per negligència mèdica. En matèria de responsabilitat civil, reclamen 110.000 euros per als germans i familiars de la víctima.

La fiscalia sosté que es tracta d'una falta d'homicidi imprudent i demana que la metgessa pagui una multa de 720 euros i indemnitzi els familiars amb 45.352,71 euros. La defensa vol l'absolució.

Durant la primera jornada del judici han declarat les altres doctores que van atendre el pacient i han assegurat que referia patir un dolor intens però les seves constants vitals, les analítiques i l'estat general eren "bons". Per això, no descarten que l'evolució de l'aneurisma fos molt ràpid i no presentés simptomatologia específica el primer dia que va anar a urgències. A més, han contradit les germanes de la víctima i han negat que expliquessin els antecedents familiars.

A petició de la defensa, l'acusada no declararà fins la segona jornada del judici, el dia 5 de maig.