Strenes surt al carrer aquest cap de setmana amb el nou escenari de Plaça Catalunya

L'espai de la plaça Sant Feliu es va quedar petit l'any passat

La plaça Catalunya de Girona es convertirà aquest cap de setmana en nucli neuràlgic del festival Strenes. Per segon any consecutiu, el festival aposta per sortir al carrer i oferir actuacions gratuïtes, tot combinat amb una zona de restauració (hi haurà fins a set 'food-trucks'), un menjador a l'aire lliure i una zona 'chill-out'.

L'any passat, Strenes va organitzar els concerts a la plaça Sant Feliu. El director, Xavi Pascual, reconeix que van quedar desbordats i que l'espai va quedar petit. Això, combinat amb les queixes d'alguns veïns perquè els concerts duraven fins entrada la nit, ha propiciat que el festival aposti per traslladar les actuacions fins a la plaça Catalunya. Aquest espai és més obert, ampli i cèntric, ja que està a tocar del Barri Vell.

20 anys del 'Toxic Sons' de Dr Carlypso

Els concerts arrenquen divendres, amb la presentació dels nous treballs de Miqui Puig (20.00h), Gossos (22.00h) i Doctor Prats (00.00h). L'endemà, serà el torn de Marion Harper (19.00h), Doctor Calypso (22h) i Buhos (00.00h). Des del festival destaquen com a plat fort l'actuació dels barcelonins Doctor Calypso, que l'any que ve faran 30 anys dalt dels escenaris.

En el concert de Girona, faran pràcticament íntegre el disc 'Toxic Sons', el treball que els va catapultar a la fama i que va aparèixer a recopilatoris no només de països europeus com Alemanya o Suïssa sinó també als Estats Units o la Xina. Aquest disc es pot considerar com una peça fundacional de l'ska fet a Catalunya i, després de la seva edició, van començar a aparèixer d'altres grups d'aquest gènere. Ara, aquell disc ha complert els 20 anys i, per això, des d'Strenes han volgut convidar el grup per rememorar els seus temes.

Un festival de caràcter social

El festival també ha volgut acostar-se a les entitats de la ciutat i, al cap de setmana d'actuacions al carrer, també s'hi suma la Fira del Voluntariat. Aquesta és la 17ena edició d'aquesta fira i, enguany, es farà coincidint amb el festival Strenes. Fins a 40 entitats tindran una parada a la plaça Catalunya amb la intenció de fer difusió de les activitats i opcions per a fer de voluntari a les comarques gironines. A més, dissabte a la tarda també s'ha programat una cercavila de gegants.

El regidor de Cultura, Carles Ribas, ha destacat la capacitat del festival no només d'anar innovant –"ens ofereixen una festa major de primavera", ha dit- sinó també d'acostar-se a les entitats de la ciutat. Segons Ribas, la filosofia que ara inicia Strenes és "un pas interessantíssim de futur" que haurien de seguir la resta de festivals, que considera que haurien d'estendre la mà també a entitats de caràcter social.

A més, part de la recaptació que es faci dels gots reciclats (que costaran 1 euros) es destinarà a una entitat de la ciutat de Girona. Els diners s'entregaran en forma de premi (Premi Strenes) al novembre durant la Nit del Voluntariat.