Sant Feliu de Guíxols farà deu pisos socials a l'antic Hotel Mediterraneo

La Generalitat cedeix l'edifici i la rehabilitació es pagarà amb els diners acumulats de la venda d'altre patrimoni dels germans

L'Hotel Mediterraneo forma part del patrimoni dels germans Anlló, que van morir l'any 2002 sense fer testament ni tenir descendència. La Direcció General de Patrimoni és la que gestiona tots els seus béns. En el cas d'aquest hotel –que està tancat des de fa quasi 15 anys-, la Generalitat va fer una primera subhasta l'any 2014 i el va treure a la venda per 477.000 euros. La subhasta va quedar deserta.

Actualment, l'edifici està tapiat per evitar ocupacions i no té cap ús. Ara, el Govern ha acordat amb l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols una cessió gratuïta de l'immoble a canvi que es destini a pisos socials. La recepció i gestió de l'edifici la farà la Fundació de l'Asil Surís. Aquesta entitat, que es nodreix de fons públics, fins ara només tenia cura de la gent gran però fa uns mesos va ampliar el seu capital social per tal de poder atendre també necessitats relacionades amb l'habitatge social.

La previsió és que la cessió a la fundació es faci, com a molt, a finals d'any. A partir d'aquí, caldrà redactar el projecte de reforma i treure l'obra a concurs (els tràmits són els mateixos que si l'obra la fes l'ajuntament).

La rehabilitació, pagada amb fons de l'herència

L'alcalde, Carles Motas, ha explicat que la rehabilitació de l'edifici es pagarà amb fons procedents de la venda d'altres immobles de l'herència dels germans Anlló. Per tant, el consistori no hi haurà de posar diners. Segons apunta l'alcalde, en aquest fons hi ha, actualment, 1,8 MEUR.

El municipi necessitava pisos socials

Motas ha avançat que la idea és fer fins a deu habitatges d'ús social que tant es podrien destinar a casos d'emergència com a lloguers socials de més llarg termini. L'alcalde reconeix que Sant Feliu de Guíxols té mancances d'habitatge social i que la incorporació d'aquesta desena de pisos els ajudarà a posar-hi remei.

Actualment, l'ajuntament té llogats cinc pisos per fer acollides urgents de famílies sense recursos. Tots estan plens i l'alcalde constata que hi ha d'altres persones que podrien necessitat un recurs d'aquest tipus properament.

D'altra banda, l'alcalde ha explicat que caldrà adaptar l'edifici a les normes de planejament. Ha explicat que haurà de perdre una part posterior (que es convertirà en una entrada o en un pati) perquè la finca és més gran del que la normativa urbanística permet.

L'Hotel Panorama, de nou a subhasta al juny

Hores d'ara, encara queda patrimoni de l'herència dels dos germans que no s'ha venut. Un dels més importants és l'Hotel Panorama, que el 2014 va sortir a subhasta per 1.825.000 euros. En aquell moment, la Direcció General de Patrimoni va haver d'aturar el procés de subhasta quan va detectar una doble titularitat registral d'una petita part de la finca. Ara, la situació s'ha esmenat i s'actualitzarà la valoració de l'immoble per a tornar a obrir convocatòria al juny.

A banda del Panorama, queden per vendre dos hotels més -l'antic Rex II i el Regente- i dos immobles als carrers Jacint Verdaguer 30 i Sant Martirià 22, que també s'hauran de tornar a taxar quan surtin a subhasta.

Una herència intestada

Els dos germans, Joan i Francesc Anlló, van morir l'any 2002 sense haver fet testament ni tenir descendència i amb múltiples propietats, entre les quals hi havia nou hotels a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), diverses finques, habitatges (entre els quals, un pis a Barcelona) i aparcaments.

La legislació vigent que regula les herències intestades (rebudes en casos en què no hi ha testament ni descendència), determina que s'han de destinar els béns o l'import obtingut de la liquidació de propietats a projectes d'assistència social o institucions culturals. En el cas de Sant Feliu, a banda de l'edifici de pisos socials, l'ajuntament ja ha anunciat que vol invertir els diners en pagar el nou Museu Thyssen.