Endesa instal·la 30 caixes niu al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà

La companyia també anellarà pollets i col·locarà GPS a tres ocells adults

Afavorir la conservació i reproducció del gaig blau. Aquest és l'objectiu de la iniciativa que ha tirat endavant Endesa i que ha finalitzat avui amb la instal·lació de 30 noves caixes niu per a aquesta espècie dins dels Aiguamolls de l'Empordà, al terme de Castelló d'Empúries (Alt Empordà).

Els suports s'han col·locat en torres metàl·liques, punts de formigó i pals de fusta que es troben a una cinc metres d'alçada. S'han construït amb materials de gran durabilitat i resistents a les condicions adverses així com als picots (un tipus d'ocell), que amb el bec poden danyar les fustes. També s'ha innovat amb materials aïllants que ofereixen un microclima interior del niu. El sistema també permet protegir el gaig blau dels seus depredadors habituals.

La companyia també ha aprofitat per retirar les caixes antigues que havien quedat malmeses amb el pas del temps i que podrien suposar trampes "mortals" per aquests ocells, si es despengessin durant el procés de nidificació. També es reubicaran sis caixes més que es troben en pals de fusta a la platja de la Rubina, com a mesura experimental.

Endesa també preveu altres mesures en col·laboració amb l'APNAE. Entre elles, hi ha la col·locació d'aparells GPS lleugers a tres adults de parelles diferents. L'objectiu és conèixer els seus moviments durant l'època de reproducció i la selecció de l'hàbitat.

El projecte es monitoritzarà fins a la tardor, que és quan l'espècie migra i coincideix amb el període de cria d'aquest ocell, que es produeix entre els mesos d'abril i juliol. Amb les dades obtingudes, es farà un estudi de cens poblacional i d'ocupació de nous i territoris.

D'altra banda, un cop hagin nascut les cries i uns quatre o cinc dies abans del seu primer vol, se les anellarà i comptabilitzarà. Per a portar a terme aquesta tasca personal de la xarxa de Distribució d'Endesa despenjarà les caixes niu dels suports elèctrics i, tot seguit, tècnics especialitzats d’APNAE faran l'anellament.

Altres iniciatives en favor dels ocells

Aquesta actuació es suma a les iniciatives de conservació d'espècies que la Companyia desenvolupa a l’Alt Empordà. Entre elles, les mesures per afavorir la reproducció del xoriguer petit amenaçat per la degradació del seu hàbitat. El 2015, per exemple, es van instal·lar 30 caixes niu a torres elèctriques de baixa tensió de Rabós i Garriguella.

Una au d'estiu, a Catalunya

El gaig blau és una au migratòria intercontinental que hiberna d’octubre a maig a l'Àfrica subsahariana i estableix la seva àrea de cria des del nord d’Àfrica passant pels països mediterranis, part de l'Europa oriental i les estepes russes fins a l'Himàlaia.

A Catalunya, es considera una au estiuenca, on la meitat dels individus es troben de pas i l'altra meitat s'hi estableix per reproduir-se. En aquest sentit, l'àrea de nidificació està constituïda per dos nuclis principals: el més extens a la plana de Lleida i un altre més reduït a la plana empordanesa, especialment al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, juntament amb alguns nidificants locals a les comarques de Tarragona