AGISSA no vol facilitar informació a la comissió tècnica que analitza la situació de l'empresa d'Aigües

La companyia ha presentat un recurs a les peticions fetes

Aigües de Girona, Salt i Sarrià (AGISSA) no vol facilitar informació a la comissió tècnica que analitza la situació interna de l'empresa mixta. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha explicat que la companyia ha presentat un recurs a les peticions fetes des de l'ajuntament. Concretament, el recurs el presenta l'empresa Girona SA, que representa el 80% de la societat mixta (el 20% restant correspon als tres ajuntaments). Aquesta informació era clau per elaborar un informe que, en teoria, havia d'estar a punt a finals de març. L'alcaldessa ha reconegut que "no és acceptable" que l'empresa es negui a aportar aquesta documentació i ha assegurat que estaran "amatents" i que treballaran per obtenir una resposta. Aquesta comissió tècnica es va constituir formalment al ple del febrer per controlar i fiscalitzar l'actuació de la companyia d'Aigües. L'alcaldessa ha demanat paciència a l'oposició i s'ha mostrat confiada que es podrà aconseguir tota la informació.
 
Girona SA ja havia presentat un recurs administratiu davant l'Ajuntament de Girona quan es va constituir la comissió, formada per tècnics de diferents àrees. Aquesta comissió es va crear formalment al ple de febrer amb l'objectiu de fer una funció de control i fiscalització de l'actuació de la companyia en el passat.

Durant el ple d'aquest dilluns, l'alcaldessa de Girona ha explicat que la companyia també ha presentat un recurs davant dels requeriments d'informació que s'han fet des de la comissió. Un fet que fa pensar, doncs, que no vol facilitar la informació que li demanen els tècnics.

"No és acceptable, hauran de donar informació i ja estem treballant en d'altres alternatives per conèixer aquestes informacions sol·licitades", ha manifestat Madrenas, que s'ha compromès a estar "amatent per obtenir una resposta". "Hem de tenir la informació i emetre de manera urgent un informe per saber la situació exacte en què es troba l'empresa", ha afegit.

A banda d'aquesta comissió tècnica, s'haurà de crear properament una taula de debat per estudiar quin ha de ser el model futur de gestió de l'aigua a la ciutat i avaluar diferents alternatives, com la municipalització.

Madrenas ha remarcat que aquesta taula no es pot crear fins que no hi hagi un informe "adequat i rigorós dels antecedents". "Fins que no tinguem els informes de la comissió tècnica, és impossible encarar un debat sobre nous tipus de gestió de l'aigua", ha manifestat l'alcaldessa.

Paral·lelament a aquesta situació, avança la investigació judicial que afecta la companyia. El Jutjat d'instrucció número 2 de Girona té una causa oberta per un suposat delicte d'apropiació indeguda en el si de l'empresa mixta. Fins al moment, ja han declarat com a investigats tant l'exconseller delegat d'AGISSA, Narcís Pifarrer, com l'actual, Xavier Ballell.

L'acusació popular (exercida per la CUP) sosté que hi ha operacions irregulars durant els anys de gestió de Piferrer i Ballell i sospita que van ser maniobres que perseguien l'objectiu de beneficiar econòmicament l'empresa privada Girona SA (que representa el 80% d'AGISSA).