La Bisbal posa en marxa un pla de seguretat per evitar més ocupacions

La iniciativa arrenca després que el consistori detectés nous casos en domicilis particulars

La Bisbal d'Empordà (Baix Empordà) vol posar fre a les ocupacions. Les alarmes s'han disparat després que el consistori hagi detectat intents d'entrar en domicilis de particulars. La regidora de Drets Socials de l'Ajuntament de La Bisbal, Maite Bravo, reconeix que fins ara el fenomen estava controlat perquè els ocupes només s'instal·laven a pisos buits d'entitats financeres. Bravo reconeix que aquesta situació "els preocupa", i per això, han posat en marxa un pla de coordinació que inclou Mossos d'Esquadra, Policia Local i veïns.

L'objectiu és que, en cas que es detecti una ocupació, s'avisi abans que transcorrin 24 hores, moment a partir del qual es necessita una ordre judicial i això provoca que el procés per desallotjar s'allargui. "A través de l'assessorament d'un bufet d'advocats hem elaborat un díptic per informar les comunitats de veïns, i que sàpiguen què han de fer", comenta Bravo.

La regidora explica que la voluntat és "frenar l'ocupació" i per això, diu que "és molt important" reaccionar ràpid. Bravo ressalta que des del consistori volen actuar per "donar solucions" als propietaris que es vegin afectats.

Per altra banda, el consistori ha iniciat un treball en coordinació amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i el Consell Comarcal del Baix Empordà, per regularitzar la situació d'aquelles famílies amb necessitats que han ocupat un pis d'una entitat bancària que ha estat cedit a la Generalitat.

Sospiten que hi ha 67 domicilis ocupats

Des de l'Ajuntament de La Bisbal es va decidir fer un càlcul del nombre d'habitatges ocupats al municipi. Bravo diu que n'han pogut confirmar 41 però tenen la sospita que la xifra s'enfila fins als 67. "Ho sabem perquè hem vist que tenen els subministraments punxats", alerta.

La regidora ha explicat que en paral·lel a totes les accions que s'han posat en marxa per frenar l'ocupació, des de l'àrea de Serveis Socials estan arreglant tres pisos, propietat de l'ajuntament, per tal que tinguin cèdula d'habitabilitat, i destinar-los a casos d'emergència.

L'ocupació, un negoci

Maite Bravo ha explicat que han detectat, com en d'altres localitats, persones que es dediquen a fer negoci amb l'ocupació. La forma d'operar d'aquestes màfies és sempre la mateixa; detecten un pis buit, tiren la porta a terra, canvien el pany i venen la clau a qui considerin. Aquesta forma de funcionar ha generat un mercat negre, que en el cas de La Bisbal ha portat a vendre claus de pisos buits a preus entre 150 i 600 euros.

Això ha fet que molts dels habitatges no estiguin ocupats per famílies necessitades, sinó per grups de persones que en molts casos "no respecten la convivència i generen tensió" entre la comunitat de veïns. "Aquí apareixen els problemes, i és contra el que hem de lluitar", diu Bravo.