Entra en servei la Unitat de Convivència de la residència de gent gran de Sant Hilari

L'espai busca fomentar l'autonomia de les persones

La nova Unitat de Convivència de la residència i centre de dia de gent gran de Sant Hilari Sacalm (Selva) ja està en funcionament. L'espai forma part d'un model pioner d'atenció gerontològica centrada en les persones i en el foment de l'autonomia personal dels seus usuaris. La unitat, gestionada per l'empresa pública d'acció social SUMAR, atén a 15 usuaris. El disseny de les instal·lacions està inspirat en una casa on els propis usuaris han triat el mobiliari, els colors de les parets o el parament de la llar. L'objectiu: crear un ambient acollidor i de confiança que afavoreixi la sensació d'estar a casa i un vincle més directe amb els professionals. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies finança el 66% de les places de la nova unitat. Aquest divendres el seu secretari, Francesc Iglesies, ha inaugurat l'equipament.
 
La nova unitat, gestionada per SUMAR –participada en un 51,1% per la Diputació de Girona-, combina espais públics i privats amb la intenció d'"optimitzar" les relacions socials entre els usuaris, les seves famílies i l'entorn. El menjador, la cuina, la sala d'estar i un espai exterior s'utilitzen com a zona comunitàries mentre que les habitacions amb bany propi es reserven per a cada usuari.

L'objectiu d'aquest sistema pioner a Catalunya és fomentar l'autonomia de la gent gran. "N'hem de prendre bona nota perquè és cap aquí on hem d'encarar el futur de l'atenció residencial de les persones grans", ha apuntat Iglesies durant la inauguració de l'equipament. En aquest sentit, el secretari d'Afers Socials i Famílies ha remarcat la necessitat d'impulsar una llei catalana d'atenció a la dependència que "superi" les mancances de l'actual legislació estatal. Una llei que s'hauria de complementar amb una Agència Catalana de Protecció Social.

Més places públiques

Iglesies ha insistit també en l'esforç que el Departament està fent per ampliar el nombre de places públiques als serveis residencials per a gent gran. En aquest sentit, ha explicat que entre el darrer trimestre de 2016 i al llarg d'aquest 2017 es crearan 2.700 places públiques, incrementant el nombre de places col·laboradores.

En el cas de la residència de Sant Hilari, s'han incrementat el nombre de places col·laboradores i actualment el 80% estan finançades pel Departament. A la nova Unitat de Convivència, ho són en un 66%.

A la inauguració de l'espai, també hi ha assistit assistit l'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Ramon Veneciana; el vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria; el president de SUMAR, Miquel Calm i la directora general de Famílies, Roser Galí.