El Museu del Cinema se situa com a un referent mundial del precinema

Ha incorporat 791 objectes de la col·lecció de la família Junyent

Important adquisició la que ha fet el Museu del Cinema de Girona. De fet, es tracta d'un dels fons privats català més importants, el de Francesc Junyent, i que la seva vídua, Leonor Vilanova, ha venut al centre. En total, són 791 peces de les quals gairebé la meitat són de precinema. Això fa que el MdC es situï com un dels més importants al món en aquest aspecte, segons ha afirmat el gerent de la Fundació Museu del Cinema, Joan Boadas.

Entre les peces que s'han incorporat hi ha 23 llanternes màgiques, que s'afegeixen al centenar que el museu ja tenia, plaques de vidre pintades a mà, àlbums d'ombres xineses i diverses fotografies, entre molts altres objectes. La col·lecció, però, també compta amb material de cinema infantil, entre el que destaca una cinquantena de projectors de cine NIC, pel·lícules i diapositives.

El director del museu, Jordi Pons, ha reconegut que es tractava d'un material "molt especial", que reforçarà encara més la rellevància del museu a nivell internacional. De fet, assegura que el de Girona està a l'alçada de centres com París o Torí, grans referents en material de precinema.

Pons també ha explicat que aquesta incorporació "reforçarà encara més "l'exposició permanent i permetrà cedir objectes a altres museus. "Alguna vegada hem dit que no podíem deixar alguna peça a altres centres perquè quedàvem coixos, ara això no passarà", ha afirmat.

El director ha conclòs ressaltant que es tracta d'un patrimoni privat i català. "Moltes vegades no som conscients de les col·leccions privades que hi ha a casa nostra", comenta. Pons també ha valorat el fet que la nova adquisició permet "ampliar els elements que té el museu" per explicar la història del cinema.

Francesc Junyent va dedicar-se a la docència i sempre havia estat amant de les col·leccions. Es va començar a interessar pel cinema arran d'una trobada amb el seu amic Tomàs Mallol, que també té exposades al MdC bona part de la seva col·lecció.

L'ajuntament agraeix les facilitats

Per la seva banda l'Ajuntament de Girona ha volgut agrair la predisposició de la família Junyent a l'hora de negociar la venda d'aquest material. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que "ho han posat molt fàcil" i ha reconegut que des del primer moment que va haver-hi l'opció d'incorporar aquests objectes "van posar fil a l'agulla" per poder-ho fer.

A la compareixença hi ha estat present la vídua de Francesc Junyent, Leonor Vilanova, que s'ha mostrat "molt satisfeta" perquè la col·lecció "estarà com a casa". Vilanova està "convençuda" que aquest fons "no pot estar en millors mans" i ha animat a la gent a visitar-lo.

Es pagarà en vuit anys

El pressupost que el Museu del Cinema ha destinat a la compra del material ha estat de 25.000 euros que pagarà en vuit anys. Es dividirà en set quotes de 3.000 euros i una vuitena final de 4.000.

En aquest sentit, tant Boadas, com Pons han volgut destacar el "poc afany econòmic" de la família. "El valor de la col·lecció és molt important i la Leonor mai ho va posar per davant de res", ha conclòs Boadas.