Quatre alumnes de 1er d'ESO expulsats per agredir i vexar un company al Bell-lloch de Girona

La direcció del centre parla d'un cas "aïllat"

L'escola Bell-lloc del Pla de Girona ha expulsat quatre alumnes de 1r d'ESO per agredir i vexar un company de classe. Els fets es van produir el 13 de març durant l'hora d'esbarjo (de 14.30h a 15h).

Segons reconeix el centre en un comunicat, els alumnes van protagonitzar una "agressió vexatòria, humiliant i violenta" contra un company de classe. En tenir coneixement dels fets, la direcció del centre va parlar amb tots els implicats, que van reconèixer l'agressió.

Amb el vistiplau de les famílies i dels serveis territorials d'Ensenyament, el centre ha acordat unes sancions d'acord amb el grau de participació dels menors. Un d'ells ha estat expulsat tres dies, dos d'ells quatre setmanes i el que va atenir el paper més actiu està pendent de la resolució d'un expedient disciplinari i estarà expulsat més temps. El centre assegura que és un fet aïllat i que no amaga cap cas d'assetjament.

L'agressió

Els quatre alumnes van acorralar, retenir i agredir físicament el seu company de classe. Els fets es van el 13 de març al pati de l'escola, durant l'estona que anomenen esbarjo (de 14.30h a les 15h). Segons el centre, la víctima no va cridar en cap moment. Tot plegat es va destapar quan un dels alumnes implicats en l'agressió ho va explicar a casa. Els pares ho van comunicar a la direcció del centre (es tracta d'una escola concertada només de nois), que va començar a investigar què havia passat.

Des del centre han lamentat els fets i han assegurat que, des del primer moment, tots els alumnes van reconèixer la seva participació i es van mostrar "compungits". Una versió que també sosté el director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco. "Tots quatre alumnes estan molt penedits, tots coincidim en qualificar els fets de molt lamentables", ha declarat.

Segons el màxim responsable d'Ensenyament a Girona, els quatre menors van actuar "amb una voluntat clara de fer mal" i essent conscients de la seva superioritat, ja que eren quatre contra un. "L'acorralen, el retenen i l'agredeixen, són fets clarament intimidatoris", exposa.

Des de l'escola han emès un comunitat on sostenen que es tracta d'un cas aïllat i que mai abans s'havien produït fets d'aquesta gravetat. També ho desvinculen de qualsevol cas d'assetjament. Sobre el motiu de l'agressió, Polanco ha explicat que hi ha una investigació oberta des del centre que haurà de determinar quin va ser el detonant.

"L'escola ha actuat correctament"

Un cop la direcció es va assabentar dels fets, van cridar un a un els estudiants implicats per recollir la seva versió. També van reunir les famílies per posar-les al corrent del que havia passat i es va informar la resta d'alumnes de secundària i el personal de l'escola (sempre preservant la identitat dels alumnes implicats). Un cop constatada la gravetat dels fets, es van posar en coneixement del Departament d'Ensenyament.

El director dels serveis territorials ha defensat que l'actuació de l'escola ha estat "molt correcta" en tot moment, no només perquè han actuat "amb celeritat" sinó també per l'atenció prestada tant a l'alumne vexat i a la seva família com també a la resta dels implicats en l'agressió. "Em consta que s'han reunit en diverses ocasions per abordar el tema", afirma. Pel què fa a la víctima, s'està fent un seguiment de la seva evolució d'acord amb el seu tutor, que manté contacte directe amb la família. "Pel que ens diuen des del centre, la seva evolució és satisfactòria", apunta Polanco.

Expulsions segons el grau d'implicació

Polanco ha explicat que les sancions les imposa la direcció del centre d'acord amb la seva normativa de convivència, que està inspirada en el reglament del propi departament. Les expulsions es van fer efectives immediatament després dels fets. Les mesures que s'han pres no són iguals per a tots quatre ja que s'ha valorat el grau d'implicació en els fets.

Un dels alumnes ha estat expulsat tres dies, dos més estaran fora del centre quatre setmanes i el quart implicat –l'instigador dels fets- té un expedient disciplinari obert. Segons avança el 'Diari de Girona', l'expulsió podria arribar als tres mesos. Polanco ha concretat que cal encara recollir tota la informació i que serà el centre qui decidirà, finalment, la durada de l'expulsió. "Previsiblement la sanció definitiva serà de 3 mesos però cal que la direcció avaluï totes les circumstàncies, atenuants i agreujants", ha manifestat.

En el comunicat emès pel centre, es confirma que en tot moment s'ha informat el Departament d'Ensenyament del procediment i les sancions i també a les famílies del implicats. L'escola afegeix que, durant el període de les expulsions, ha mantingut contacte "personal i acadèmic" amb les famílies dels alumnes. "Les famílies dels alumnes implicats van comprendre la gravetat dels fets i van donar suport a les sancions", recull l'escrit.