Figueres aprova el pressupost amb el suport d'ERC

La proposta només ha rebut el vot en contra del PSC i el regidor de Compromís

Quatre mesos després de començar l'any, Figueres ha aconseguit aprovar el pressupost per aquest 2017. No era una tasca senzilla. L'expulsió del PSC del govern, la retirada del suport del regidor de Compromís i el desmembrament de CiU (amb la sortida dels dos regidors d'Unió de l'equip) deixava, a principis d'any, un govern amb només cinc dels 21 regidors del consistori.

Des d'aleshores, les negociacions han estat intenses i el ple d'aquest dijous a la nit ha aprovat, inicialment i amb el suport d'ERC, els comptes. Ho ha facilitat l'abstenció dels nou regidors de la CUP, el PP, C's i els dos regidors no adscrits. Els únics que hi han votat en contra han estat els del PSC (tres regidors) i de Compromís (amb un sol representant). L'alcaldessa, Marta Felip, ha celebrat els acords als quals s'ha arribat en les darreres setmanes i ha assegurat que es tracta dels comptes més complerts (qualitativament i quantitativament) dels darrers anys.

Tensió i retrets entre els grups

La tensió i l'intercanvi de retrets han estat a l'ordre del dia. El portaveu del PSC i el de Compromís han llançat dures crítiques contra l'alcaldessa però també cap a ERC, pel seu suport explícit als comptes. Casellas ha acusat Felip de mentir i d'entabanar "primer a uns i després als altres", en referència a l'acord amb Esquerra.

"Ara haurà de menjar-se tota la política social que ha rebutjat des del mes de setembre. Com els nens petits, si no vols caldo, tres tasses", ha recriminat Casellas. Pel què fa a la posició d'ERC, els ha recordat que fa unes setmanes demanaven un pas al costat de l'alcaldessa i "ara només estan a un pas de la seva cadira". "Vostès guanyen, Figueres perd" ha etzibat.

Per la seva banda, el regidor de Compromís, Òscar Vergés, ha afirmat que "sembla que la previsió és mantenir dos anys més un govern sense rumb i sense projecte de ciutat". A més, ha assegurat que hi havia l'oportunitat de tancar la porta a dos anys més d'"agonia" i que no s'ha aprofitat. Vergés també ha fet referència al pacte d'estabilitat que tenien amb CiU i el PSC acusant al govern de no haver complert els seus compromisos.

La portaveu d'ERC, Agnès Lladó, ha demanat a Casellas que no li doni "lliçons" i li ha demanat que "reflexioni" sobre la seva responsabilitat en la situació actual de Figueres. ·"No és el nostre pressupost però hem actuat amb responsabilitat", ha insistit.

Felip, visiblement dolguda per les afirmacions, ha respost a Casellas i Vergés. Al primer, li ha recriminat que l'acusi de voler "la cadira" quan ell fa anys que es "perpetua" al poder. "Ha quedat demostrat que no han pogut fer una alternativa", li ha respost. A Vergés, li ha dit que ella sempre compleix els compromisos i que les coses que no s'han complert en matèria d'habitatge estaven en mans dels socialistes. "Recrimini-li al senyor Casellas, que era ell qui portava aquesta àrea, ara que sembla que formen un equip", ha afirmat Felip.

Els retrets entre aquestes formacions no han estat els únics que s'han viscut aquesta nit. També hi ha hagut moments de tensió entre els ex membres d'Unió -ara no adscrits- i l'alcaldessa. El seu portaveu, Manuel Toro, ha assegurat que el pressupost presentat portarà un important dèficit i ha proposat unes esmenes per "corregir" la situació. Toro ha afirmat que si s'acceptaven es plantejaven donar suport al pressupost però les propostes han acabat tombades. Felip li ha recriminat que durant les negociacions no n'hagi presentat cap i que les porti al ple sense que ningú n'estigui assabentat.

Sense partida per estudiar la viabilitat del Museu del Circ

De fet, el document ha acabat incorporant-ne d'altres a proposta de C's i la CUP. En aquest darrer cas, s'han incrementat diverses partides destinades a l'àmbit social i s'ha acordat eliminar la partida anunciada per estudiar la viabilitat del Museu del Circ. Amb aquest decisió, el govern supedita el projecte a la consulta ciutadana, que ha acordat amb ERC. Felip ha insistit que aposten per la iniciativa i el Festival del Circ però que el moment polític impedeix tirar-ho endavant tal i com preveien inicialment.

El pressupost, que s'enfila fins als 59,7 MEUR, ha incorporat propostes d'ERC, la CUP, C's i el PP.