Jutgen l'acusat d'apallissar la parella, violar-la i segrestar-la durant onze dies a Vidreres

El processat s'enfronta a 27 anys de presó

L'Audiència de Girona ha començat a jutjar, aquest dimecres, l'acusat d'apallissar brutalment la parella i segrestar-la durant onze dies a casa dels seus pares, a Vidreres (Selva).

Segons les acusacions, el captiveri es va allargar del 12 al 23 d'octubre del 2014 i el processat va violar la víctima en almenys dues ocasions mentre la tenia retinguda. L'acusat, que actualment té 33 anys, s'enfronta a 27 anys de presó.

L'Audiència també jutja cinc familiars del processat. Són els seus pares, germanes i cunyat que estan acusats de detenció il·legal. "La família es va organitzar per torns per evitar que la víctima pogués fugir", ha explicat l'advocada de l'acusació particular, Mireia Figa. Els familiars s'enfronten a 6 anys de presó. El judici es fa a porta tancada i continua dijous.

Els fets

El cas es remunta a l'octubre del 2014. La víctima i José Julio C. M. eren parella sentimental des de l'abril i convivien en una casa de la urbanització Aiguaviva Park de Vidreres. Segons les acusacions, cap a les 3 de la matinada del dia 12, l'acusat va començar a insultar la dona dient-li "puta, que no vals per a res, no sé què faig amb tu" mentre l'apallissava, propinant-li cops de puny i puntades de peu. La va colpejar fins que la víctima va quedar inconscient estesa a terra.

"La pallissa li va causar lesions de consideració, arribant a provocar-li una ruptura del pàncrees", detalla Figa. Aleshores, en comptes d'avisar els serveis d'emergència, el processat "va decidir portar la víctima a casa dels seus pares". "No la van deixar sortir, ni li van donar assistència mèdica, ni res de res", ha afegit l'advocada de la víctima.

Va ser cap a les dues de la tarda del mateix 12 d'octubre quan José Julio C. M., amb l'ajuda d'una de les seves germanes, va traslladar la jove a casa dels pares, a la mateixa urbanització. Un cop allà, li van treure la cartera i el telèfon mòbil. Entre el principal acusat, els seus pares, les seves germanes i el cunyat "es van organitzar per controlar els moviments de la víctima perquè no pogués escapar ni demanar ajuda", afirmen les acusacions als escrits de conclusions provisionals.

El captiveri va durar onze dies, del 12 al 23 d'octubre quan la víctima va aconseguir avisar la seva mare, que va alertar els Mossos d'Esquadra. Les acusacions indiquen que, durant els dies que la va tenir retinguda a casa dels seus pares, el principal acusat la va violar. "La va obligar a mantenir relacions sexuals amb penetració dues vegades. Ella no volia però no podia oposar resistència física com a conseqüència del deteriorament físic que tenia", exposen.

A més, durant el captiveri José Julio C. M. va amenaçar la víctima dient-li que si els denunciava a la policia "la buscaria i la mataria".

Com a conseqüència dels fets, la víctima va patir una ruptura del pàncrees i del conducte de Wirsung, una trombosis de la vena porta hepàtica, fractures de costelles, contusions i hematomes. Va necessitar 260 dies per curar-se, dels quals 28 van ser d'ingrés hospitalari. A més, el 18 d'abril del 2015 la van haver de tornar a operar per col·locar-li una nova pròtesi pancreàtica.

27 anys de presó

El judici es fa a porta tancada i s'allargarà fins dijous. Tots els acusats han reconegut els fets. El principal acusat ha arribat del centre penitenciari conduït pels Mossos d'Esquadra. Està en presó preventiva des del 24 d'octubre del 2014.

La fiscalia i l'acusació particular demanen inicialment per a José Julio C. M. 27 anys de presó. L'acusen d'un delicte de lesions (pel qual demanen 5 anys de presó i que li prohibeixin apropar-se a la víctima durant 5 anys), d'un delicte de detenció il·legal amb un agreujant de parentiu (sol·liciten 6 anys i allunyament durant 10 anys), un delicte continuat de violació amb l'agreujant de parentiu (15 anys de presó i 10 de prohibició d'apropament a la víctima) i un delicte d'amenaces lleus (pena d'1 any de presó i allunyament durant 5 anys).

En matèria de responsabilitat civil, el fiscal vol que indemnitzi la víctima amb 19.304 euros per les seqüeles i el dany moral. L'acusació particular eleva la suma fins als 30.704 euros.

Els altres cinc processats, que són el pare i la mare, dues germanes i el cunyat del principal acusat, s'enfronten inicialment a 6 anys de presó per a cadascun d'ells com a coautors o cooperadors necessaris en el delicte de detenció il·legal.